200 година од Другог устанка

На Забрежју је у оквиру Дана Београда 2015, УГ “Перило Забрежје” поставило изложбу, чиме је обележено 200 година од Другог српског устанка којим су се наши преци ослободили од Турака. Манифестација и изложба су се десиле на Забрежју, месту на Сави надомак Обреновца, у оквиру манифестације Дани Београда 23. априла, под називом „1815-2015 двеста година од Другог српског устанка“.

Прославу и обележавање је организовало УГ “Перило Забрежје“ у граду који по Милошу Обреновићу носи име, на месту на којем је Милош Обреновић 1813. године решио да по слому Првог устанка, не пребегне у Аустроугарску, већ да ослободи Србију. Аутор изложбе је био Милан Катић. Представљене су књиге, фотографије, новац, оружје, филателистичка и нумизматичка колекција, као и рад о Другом устанку. Посебно је обрађена битка за Палеж у којој су устаници први пут користили претечу тенкова.

У оквиру пројекта „Забрешки град-музеј на отвореном“ удружење је направило у сарадњи са партнерима, преко 100 културних програма у претходне 4 године и видљиву промену на простору некадашње луке и царине.
Забрешки град је јединствен простор европске сарадње током 19. века. Посета изложби од стране руководства и ђака ОШ “14. октобар” из Барича је снимљена и објављена у виду едукативно образованог филма. 
На изложби је представљена је „Перило колекција“ са предметима из дома, у којем је почела српска дипломатија када је Прота Матеја Ненадовић написао писмо 1804.Предмети су припадали породици која је у 19. веку гајила блиске односе са династијом Обреновић. Посебно је занимљива виолина оснивача Обреновачког црквеног хора Драгољуба Вићентијевића, пријатеља Милана Обреновића која се свира једном годишње.
 На изложби је био представљен и урбаниста Београда и бројних других градова чија је лична заоставштина део „Перило колекције“, а који је занимљив и као учесник загребачке авангарде двадесетих година прошлог века.Ради се о Милошу Сомборском који је по мајци са Забрежја и који је животни век завршио у Дубровнику у вили у којој се десио судбоносни, последњи састанак дубровачке властеле.Књигу о авангардним Травелерима, групи у оквиру које је Милош био задужен за фотографију, пише проф. др Ирина Суботић.
Заоставштина Травелера Милоша је инспирација за фестивал „Ослобађање“ који је тематски окренут авангарди , џезу, регеу и перформансу.Слоган је „фестивал помирења истока и запада, левих и десних и човека и природе“. Веза овог алтернативног фестивала и прославе 200 година од Другог устанка је са самог почетка тог фестивала, јер је у оквиру првог фестивала 2013. прослављена Милошева идеја да не бежи већ ослободи Србију коју је добио управо на Забрешком граду 1813.године по слому Првог устанка. Одлука је постала дефинитивна током разговора са Јаковом Ненадовићем. Постоји такође још једна веза а то је урбанистичка, с обзиорм да је Милош Обреновић био први београдски урбаниста неких делова Београда, а Милош Сомборски је био главни београдски урбаниста од 1950-1972 јер је по његовом ГУП плану грађен и регулисан Београд.
Забрежје и Обреновац су у поплави 2014. постали истакнути симбол страдања поводом климатских промена. Председник удружења Милан Катић је на премијери филма рекао:“Улажамо пуно воље и енергије, да у временима стрепње поводом будућности, створимо један простор здравог помирења и културе кроз наше манифестације.Ослањајући се на богато историјско наслеђе, покренули смо манифестације које обрађују узбудљиву прошлост-Дани Београда, Дани европске баштине и Ноћ музеја, али и фестивал „Ослобађање“ који је окренут савременим изразима и жељи за стварањем новог човека и друштва. Инспирација је недосегнути домет слободе који је задала авангарда двадесетих година прошлог века уз савремено тумачење уметника и учешће посетилаца.“