200 година од Другог српског устанка

На Забрежју је у оквиру Дана Београда 2015, УГ “Перило Забрежје” поставило изложбу, чиме је обележено 200 година од Другог српског устанка којим су се наши преци ослободили од Турака. Манифестација и изложба су се десиле на Забрежју, месту на Сави надомак Обреновца, у оквиру манифестације Дани Београда 23. априла, под називом „1815-2015 двеста година од Другог српског устанка“.

Прославу и обележавање је организовало УГ “Перило Забрежје“ у граду који по Милошу Обреновићу носи име, на месту на којем је Милош Обреновић 1813. године решио да по слому Првог устанка, не пребегне у Аустроугарску, већ да ослободи Србију. Аутор изложбе је био Милан Катић. Представљене су књиге, фотографије, новац, оружје, филателистичка и нумизматичка колекција, као и рад о Другом устанку. Посебно је обрађена битка за Палеж у којој су устаници први пут користили претечу тенкова.

 

У оквиру пројекта „Забрешки град-музеј на отвореном“ удружење је направило у сарадњи са партнерима, преко 100 културних програма у претходне 4 године и видљиву промену на простору некадашње луке и царине.
Забрешки град је јединствен простор европске сарадње

током 19. века. Посета изложби од стране руководства и ђака ОШ “14. октобар” из Барича је снимљена и објављена у виду едукативно образованог филма. 
На изложби је редстављена је „Перило колекција“ са предметима из дома, у којем је почела српска дипломатија када је Прота Матеја Ненадовић написао писмо 1804.Предмети су припадали породици која је у 19. веку гајила блиске односе са династијом Обреновић. Посебно је занимљива виолина оснивача Обреновачког црквеног хора Драгољуба Вићентијевића, пријатеља Милана Обреновића која се свира једном годишње.
На изложби је био представљен и урбаниста Београда и бројних других градова чија је лична заоставштина део „Перило колекције“, а који је занимљив и као учесник загребачке авангарде двадесетих година прошлог века.Ради се о Милошу Сомборском који је по мајци са Забрежја и који је животни век завршио у Дубровнику у вили у којој се десио судбоносни, последњи састанак дубровачке властеле.Књигу о авангардним Травелерима, групи у оквиру које је Милош био задужен за фотографију, пише проф. др Ирина Суботић.
Заоставштина Травелера Милоша је инспирација за фестивал „Ослобађање“ који је тематски окренут авангарди , џезу, регеу и перформансу.Слоган је „фестивал помирења истока и запада, левих и десних и човека и природе“.
Забрежје и Обреновац су у поплави 2014. постали истакнути симбол страдања поводом климатских промена. Председник удружења Милан Катић је на премијери филма рекао:“Улажамо пуно воље и енергије, да у временима стрепње поводом будућности, створимо један простор здравог помирења и културе кроз наше манифестације.Ослањајући се на богато историјско наслеђе, покренули смо манифестације које обрађују узбудљиву прошлост-Дани Београда, Дани европске баштине и Ноћ музеја, али и фестивал „Ослобађање“ који је окренут савременим изразима и жељи за стварањем новог човека и друштва. Инспирација је недосегнути домет слободе који је задала авангарда двадесетих година прошлог века уз савремено тумачење уметника и учешће посетилаца.“