26. festival nove muzike Ring Ring – nastupi Tria Gordan i DJ Rabija Beainija

Nemačko-srpski Trio Gordan – berlinski muzičari Andi Šteher (bubnjevi) i Gido Mebijus (bas, truba i elektronika), kao i tradicionalna umetnica iz Srbije, Svetlana Spajić, predstavili su koncertno svoj hvaljeni album Down in the Meadow (Morphine Records, 2021) u Drugstoru u Beogradu drugog dana 26. Ring Ring festivala 20. maja 2022. Njihov debi album doživeo je hvalospeve međunarodne kritike. Pojedini kritičari su ga uvrstili i u najbolje albume u 2021. godini.

Foto: MIlan Katić

Trio Gordan je tokom pandemije kreirao redak koncept, u kome se može prepoznati izvorna muzika Srbije i Balkana, ali ne onako kako smo navikli, u jednostavnim, pitkim aranžmanima, kakvi se često mogu čuti na Zapadu. U njihovom nastupu posetioci su mogli da čuju primese tehna, indastrijala, upotrebu efekata poput distorzije, faza u nesvakidašnjim robusnim i dramatičnim aranžmanima. Tokom koncerta su se spajali izvorni napevi Svetlane Spajić sa nadahnutim dugotrajnim solo deonicama bubnjara Andi Štehera i elektronskim zvucima Gido Mebijusa, tvoreći egzaltaciju u publici, koja je prepoznala kvalitet i podržala trio aplauzima i zahtevom za bisom.

Svetlana Spajić, kao vodeći interpretator tradicionalne srpske pesme poznata je po neuobičajenim saradnjama sa stranim i domaćim umetnicima i sastavima poput Boba Vilsona, Marine Abramović, Izabele Ditua, Franca Haucingera, zeitkratzerBlank Disc, Borisa Kovača…

Foto: MIlan Katić

Nakon Tria Gordan nastupio je libanski producent i DJ Rabija Beaini (ranije poznat pod umetničkim imenom Morphosis), prepoznatljiv je po svom punktualističkom, maštovitom, analognom tehno-izrazu.