Концерт за памћење Андрее Кире и Адриана Гаспара

У оквиру четвртог Ослобађање фестивала, на Забрешком граду у Дому је одржан концерт Адриана Гаспара (клавир) и Андрее Кире (панфлаута) 3.7.2016. Андрееа и Адриан су Румуни који живе и раде у Аустрији. Специјалан гост је био Жељко Шишић на Перило виолини, коју организатор брендира као виолину из породичне заоставштине Ружичића/Вићентијевића код којих је 1804. Прота Матеја отпочео српску дипломатију. Заједничко свирање на Забрешком граду српско-аустријског састава којим је отворен финални дан је имало свечану и симболичну ноту.Главна тема Ослобађања 2016 јесте прослава 100 година дадаизма.

Део концерта можете послушати на јутјуб каналу Ослобађање фестивала или кликом на линк:

Концерт је одржан под покровитељством Аустријске амбасаде и уз присуство директора Аустријског културног форума, господина Јоханеса Иршика, који је био гост Забрежја тог дана. Јоханес и АКФ су подржали циљеве организатора: претварање Забрешког града у музеј на отвореном и рад на оплемењивању некада важног историјског места позитивне комуникације уметничким  делима, историјско-едукативним паноима, изложбама и манифестацијама.

Андрееа и Адриан су на Забрежје дошли тек пошто су добили међународно признање и победили на такмичењу Амигдала у Италијји.

На питање организатора упућено Андрееи да ли неко брже свира панфлауту од ње, она је одговорила:”Не. Мој учитељ и ја смо најбржи.”  Иако се уметност никако и никада не сме мерити физичким аршинима, тешко је било не приметити техничку виртуозност у њеном наступу. Може се рећи да је те вечери на Забрежју наступао неко ко је најбољи на свету у својој области.У интервјуу који је на Перилу на чамцу Адриан дао директору фестивала, Милану Катићу, апосторфирао је да су њему техничке способности у музици секундарне и да је наважније произвести и пружити искрене емоције. Оно што раде Адриан и Андреа на бини је управо то.

Јоханес је током концерта прокоментарисао наступ са:”Импресивно.” а наставак сарадње са АКФ- је потврда квалитетног рада на међународном фестивалу Ослобађање. Осим Дуа, наступ  је имао и џез бенд  Vibe састављен од студената са џез академије ФМУ Београд, међу којима је на басу био Милош Чоловић добитник награде Миша Блам за најперспективнијег младог музичара Србије. Тада је рођена и идеја о џезмастеркласу који се десио 2017. поново под покроивитељством АКФ-а на Новом Београду. Предавач је био бубњар Владимир Костадиновић.