“АвАнгрАдАдАдА”-2016

21.5.2016. свечано је отворен Културни центар Перило на Забрежју у улици Савска 192А. Пезентована је Перило колекција изложбом  “АвАнгрАдАдАдА” кустоса, историчара уметности, Марије Вуковић Бисерко, са циљем обележавања 100 година од оснивања дадаистичког уметничког покрета. Дадаизам су основали авангардисти у Цириху 1916. у Кабарет волтер кафани. Међу оснивачима су били Тристан Цара, Пол Хаусман и други.

КЦ Перило се бави авангардним покретима зенитизмом(авангардни покрет оснивача Љубомира Мицића(1895-1971) који је издавао истоимени месечни часопис) и дадаистичким Травелерима од оснивања 2010. поводом експоната из заоставштине Милоша Сомборског(1902-1983), једног од чланова дадаистичко-зенитистичког покрета Травелери, основаног 1922. године у Загребу. Милош је био фотограф  и један од ттри важнија члана у групи.

Покрет су основала деца имућнијих загребачких породица. Оснивач је био Чедомил Плавшић(1902-1987), син Душана Плавшића, загребачког и југословенског банкара. Од важнијих уметника издваја се Јо Клек (Josip Seissel 1904-1987), који је био и водећи домаћи зенитиста.43 броја Зенит часописа су од 2009. наша дигиталиузована светска УНЕСКО културна баштина, као ауторска целина. Признање Љубомиру Мицићу  је стигло 83 година некон што је 1926. протеран из Београда( пре тога је 1923 протеран из Загреба).

На изложби су изложени репринти колажа Чедомила Плавшића који еј користио фотографије Милоша Сомборског, из колекције Маринка Судца, о којима, као и о самим Травелерима тренутно пише књигу проф др Ирина Суботић.

Изложба је колажно дадаистичког типа, са ауторским концептуалним делом, у којем је Марија Вуковић Бисерко користила, античке статуе у склопу велике дадаистичке инсталације. У поставци су били и кипови народних хероја са Забрежја, вајара Милисава Петковића, настали 1969, који су страдали у поплави, као и урбанистички план Београда 1950-1972, потоњег урбанисте Милоша Сомборског, са све перформанс фотографијама Травелера које је КЦ Перилу поклонила Маја Плавшић, ћерка оснивача Чедомила Плавшића и носилац ауторских права Јо Келка. Маја је поклонила и репродукцију из каталога Јо Клека, чувену “Пафаму”, која је такође нашла место у поставци.

На спољашњој фасади КЦ Перила је био едукативни пано са Травелерима , аутора Ненада Аћимовића који је настао на фестивалу Ослобађање 2013 .

Наспрам КЦ Перила се налази место пуцања насипа у поплави, као и излетиште које удружење “Перило Забрежје” обнавља. На излетишту су наступ имале “Ђурђе” из ЦОТК ТЕНТ,а сценографију су од дечјих радова из Лего размене направили Дуња Ћорломановић, Јован Ракић и Горан Ракић. Манифестацију Ноћ музеја је подржао и ККК  Забрежје чији су чланови довеслали до Перила и на самом излетишту у пријатној атмосфери направили показну вежбу и промоцију веслања. Клинци који су претходно од удружења добили Лего коцкице су се мењали и играли на излетишту.