“Беле покладе” из 1939. год-Перило колекција фотографија

Празник Беле покладе се славио на Забрежју последњег дана пред велики Васкршњи пост.У разним деловима Србије славило се на разне начине. Уобичајено подразумева породични окуп и обед уз производе од млека и јаја.Приказане две фотографије су из “Перило колекције” и приказују забрешку сеоску светковину која је одржана 1939. године. Аутор је непознат. Обе су настале на Забрешком граду испред старе ђумрукане(царине) и хотела Велика Србија, од чијих цигала је након Другог рата, сазидан садашњи Дом културе Забрешки град. Фотографије приказују завршену представу “Марко Краљевић укида свадбарину” која је том приликом одржана.

Скуп “сватова” је био на Перилу, након чега је поворка коњаника, чеза и фијакера кренула Савском улицом ка Забрешком граду. Коњаници су имали костиме средњевековних витезова. Младожењу је глумио Мића Крсмановић. Са Забрешког града, тадашњом Забрешком улицом сватови су отишли до обреновачке цркве по младу Јелену, коју је глумио Мића Капларевић. Главну улогу, Марка Краљевића,у улози девера на свадби , је глумио Драган Крсмановић. Другог девера је глумио Боца Срећковић, а барјактара Михаило Марковић.

По враћању Забрешком улицом из цркве, црни Арапин(непознат глумац), је сачекао и покушао да преотме Јелену.  Тада је буздован кренуо у акцију у рукама Марка Краљевића и црни Арапин је као у народној песми пао са коња. Рвање је настављено на трави. Марко Краљевић је победио на крају црног Арапина, те је свадба могла да почне. Попа је на венчању глумио Чеда црквењак. Околне кафане су, рекло би се по сликама имале посла.

Забележено је да су од прикупљених донација на светковини, Забрежани касније поплочали Савску улицу пуном циглом.