Osma biciklijada OŠ “14. oktobar” na Perilu u okviru DEB 2019

U okviru Dana evropske baštine 12.10.2019. godine, muzejsku postavku u KC „Perilo“ i spomen-izletište Perilo na Zabrežju, posetili su učesnici osme biciklijade Osnovne škole „14. oktobar“ iz Bariča.

Fotografije: Darko Bjelanović

Autor biciklijade, nastavnik tehnike i tehnologije Uroš Ćeranić je poveo 86 djaka koji su se u koloni na biciklama nasipom uz Savu i Kolubaru, dovezli iz Bariča do Perila na Zabrežju.

Nastavnik likovne kulture Kosta Milovanović je predstavio avangardni pokret Zenit i apstraktnu umetnost, a nastavnik matematike Milan Katić je objasnio istorijski kontekst Perila i Zabrežja i vezu sa muzejskom postavkom u KC „Perilo“. U dvorištu KC “Perilo” su bile postavljene umetnine nastale na rezidencijalnim programima u okviru međunarodnog omladinskog Festivala “Oslobadjanje”.

Na samom Perilu đaci su igrali odbojku na peščanom terenu i prisustvovali pokaznoj vežbi Crvenog krsta Obrenovca. Nastavnik geografije Branislav Kovačević je održao predavanje o rekama u ravnici. Đaci su imali priliku i da gađaju iz vazdušne puške na kratkom kursu streljaštva Dušana Nenadića predstavnika streljačkog kluba “Policajac” i Dragana Nenadića, direktora škole i nastavnika fizičkog vaspitanja.

Biciklijada je imala policijsko obezbedjenje i logistiku koju je obezbedio direktor škole  „14. oktobar“ Dragan Nenadić. Protekla je bez problema i uspešno.

Sunčan jesenji dan, priroda i raznolike aktivnosti za djake su bili doživljaj koji će pamtiti. Biciklijada je od 2018. godine nagradjena nastavna aktivnost koja predstavlja pozitivan primer ispravne upotrebe lokalnih resursa u nastavnom procesu.