Цветање божура и најава Ноћи музеја у КЦ “Перило”

На Забрежју у КЦ “Перило” (адр. Савска 192А) 2019. године први пут ће испред премештеног и сачуваног надгробника Пантелије Ружичића процветати божури који су посађени пре више деценија. У кући Пантелије Ружичића на Перилу, прота Матеја Ненадић је написао прва дипломатска писма у склопу Првог српског устанка 1804. године. Историјски догађај је описан у онлајн издању “Перило виолина” (линк)из 2018. године.

Од ове године божури се више неће брати. Налазе се наспрам поставке “Први српски устанак у слици и речи” аутора Ивана Ранчића. Надгробник, изложба и божури представљају просторну историјску инсталацију. Ове године су је посетили ученици Гимназије у Обреновцу, а по најави организатора, план је да КЦ “Перило” постане екскурзијски едукативни школски центар.

(Линк на сајт манифестације Ноћ музеја)

Божури ће бити у цвату током Ноћи музеја 18.5.2019, манифестације која се на Забрежу одржава шести пут. Посетиоцима манифестације Ноћи музеја биће представљен фестивал “Ослобађање” фото/мултимедијалном изложбом.

“Ослобађање” је међународни омладински џез/алтернативни фестивал који се одржава на Забрежју и на Новом Београду. Од 2019. године је добио етикету EUnic јер су га ове године подржале амбасаде Аустрије (пети пут), Италије, Данске и Мађарске. Ове године је седми по реду.