Razgovor sa Bucom iz benda “Bendover” i najava drugog dana Air Fest-a 25. juna

U Obrenovcu na obodu zabranske šume na prostoru iza kafane “Kod tri lepe” u dva dana 24. i 25. juna održava se drugi rok ekološki festival Air fest (oficijelni sajt LINK), na kojem nastupa jedanaest bendova, pozorišna trupa Hator (LINK), a program će uključiti ekološku radionicu i konferenciju na kojoj će učestvovati RERI (LINK). Festival se održava pod sloganom “prodišimo”, a organizatori su najavili dobar provod i angažovan program koji nedostaje u sve zagađenijem Obrenovcu. Cena dnevne karte je 600 dinara, a za oba dana je 1000 dinara i može se kupiti u prostorijama “Kod tri lepe”.

Program festivala uključuje 4 benda iz Obrenovca: U zmajevom gnezdu, Brattss, Bendover i zvezde prve večeri – Oslobodioce, dva cover benda: Lutke na koncu (Kud Idijoti tribute), BandX (AC/DC tribute) i pet etabliranih bendova: Multietnička atrakciju, Void Inn, Samostalni referenti, Atheist Rap i zvezde druge večeri Artan Lili. Program će otvoriti specijalna gošća festivala Olivera Dragićević Skvo.

Bendover (LINK)su: Miloš Došić Buca – vokal, usna harmonika, Vladan Vučić Vule – gitara, prateći vokali, Goran Pantić Panta – gitara, prateći vokali, Ivan Đačić – bas, Mario Milićević – bubanj.

Bendover je hard rok autorski i klupski bend iz Beograda, osnovan 2005 godine. Od 2017. ulazi u autorske vode. Uključivanjem u sastav Obrenovčana Miloša Došića bend je dobio kvalitet koji je presudno uticao da pobedi na Zaječarskoj Gitarijadi 2019. godine. Godine 2022. objavili su prvi album “Zidovi prošlosti” u izdanju Multimedia records-a. Usledila je uspešna promocija koju su ispratili brojni relevantni mediji.

Karijera se od tada uspešno zahuktava. Ikonografski, tematski i u nastupu očigledan je uticaj hard rok bendova poput Deep Purple ili Whitesnake iz najuspešnijih perioda istorije rokenrola. Bendover neguje čist i čvrst rock’n’roll. Njihovi nastupi uživo deluju energično i plene instrumentalnim i vokalnim kvalitetom. Tvrd zvuk, dobar rif i moćni vokal prosto asociraju na stadionske i velike nastupe i čini se da će Bendover biti svoj na svome kada se takvi nastupi i dese. Oni to svakako zaslužuju.

Medij Zabrežje ugostio je Miloša Došića Bucu pred nastup na drugom Air Fest-u 25. juna od 20.00 h.

RAZGOVOR sa Bucom iz Bendover-a vodio je ispred medija Zabrežje Milan Katić.

Zabrežje: Najpre čestitam na izdanju “Zidovi prošlosti”, na uspešnoj promociji i na načinu na koji predstavljate materijal i nove pesme – po tv studijima se trudite da ga predstavite izvođenjem uživo, što je danas retkost. Da li ste zadovoljni reakcijama i brojem dogovorenih svirki u festivalskoj letnjoj sezoni?

Bendover: Hvala lepo na čestitkama. Pa trudimo se da gde god da se pojavimo, ako predstavljamo svoje pesme, da to bude uživo – akustično ili kako god. Naravno, ako za to postoje uslovi. Ipak u celoj ovoj priči suština i jeste živa svirka. Što se tiče reakcija i dogovorenih svirki, mislim da uvek može više i bolje, ali bože moj, nije još kraj sezone festivala 😉

Zabrežje: Da li su vas moto-klubovi koji neguju hard zvuk prepoznali i pozvali na svoja dešavanja?

Bendover: Smatramo da muzika koju mi sviramo je najpogodnija upravo za takve dogadjaje. Dogovorili smo par nastupa na moto-skupovima, samo, kao što rekoh, uvek može više.

Zabrežje: Već ste se predstavili obrenovačkoj publici, ali ne na festivalski način koji podrazumeva širu publiku. Sinoć je prvi festivalski dan na Air fest-u prošao više nego uspešno-publiku nije rasterala ni jaka kiša. Šta može publika da očekuje od Bandovera na drugom danu drugog Air fest-a 25. Juna od 20h?

Bendover: Mnogo mi je drago, kao lokal patrioti, da se u našem gradu održava ovaj festival. Našem gradu je to potrebno. I još draze mi je što je iz godine u godinu posećenost sve veća. Videćemo za večeras, nadam se da vremenski uslovi neće kočiti. Dogovor je da počnemo da sviramo oko 20h, ali od uslova, tonskih proba itd zavisi. Nemoguće je reći tačno vreme nastupa u minut. Od nas se može očekivati jaka rock n rol svirka ispunjena sa 11 pesama našeg prvenca “Zidovi prošlosti”. I naravno sve što ide uz spontanost benda 😉

Zabrežje: Nakon pobede na Zaječarskoj gitarijadi 2019, kada je trebalo da vam karijera krene uzlaznom putanjom, desila nam se svima korona. Kako ste podneli zatvaranja I da li ste se oporavili od perioda nesviranja?

Bendover: It’s a long way to the top if you wanna rock n roll, pogotovo u našoj zemlji. Bez obzira na tu pobedu mi smo i dalje na početku. Na kraju sve je do nas. Grebemo koliko je moguće, borimo se, ali treba biti strpljiv. Sve što je preko noći brzo i prodje. Pa nije bilo lako bez svirki, ipak mi sve to radimo iz ogromne ljubavi. Ali iskoristili smo to najpametnije moguće, snimali smo, vežbali i pravili nove pesme.

Zabrežje: Kada se pojavi na sceni rasni vokal poput tvog nameće se pitanje uzora (uz ogradu da te mi u Obrenovcu dugo znamo i pratimo, a ovde mislim na pojavljivanje na široj sceni). Dakle, ko su tvoji heroji i da li ti se dešava tokom svirki da pomisliš na nekog od njih?

Bendover: Uh,uh, rasno grlo hahahaha. Ne mislim na svoje muzičke heroje tokom svirke, gledam da svoju emociju iznesem na što bolji način. Ali naravno ako je nabrajanje, ljudi zbog kojih mi se uši vesele oni su : David Coverdale (Whitesnake), Paul Rodgers (Free, Bad company), Dado Topić (Time), Sergio Blažić (Atomsko sklonište) i mnogi drugi, ali ovi su iz mog ugla omiljeni.

Zabrežje: Postavio sam sledeće pitanje ostalim bendovima u kojima su Obrenovčani pred drugi Air fest, pa ću ga ponoviti i vama. Na Zaječarskoj gitarijadi 2018. pobedila je Aleja Velikana sa frontmenom, Obrenovčanom Aleksandrom Branković – Sašom Bašom, koji je potom krenuo u uspešnu solo karijeru, i potom bend Bendover 2019. godine sa tobom koji si iz Obrenovca. Obrenovac je mogao, a i po meni trebao da posmatra taj uspeh rok i alternativne muzike kao svoju šansu i potencijal i da realizuje na gradskom nivou neku manifestaciju ili omogući koncerte, gostovanja ili studijske uslove za probe i snimanja. Aleja Velikana je nastupila nakon pobede na šestom Festivalu “Oslobađanje 2018”, ali nažalost taj festival je premešten u Beograd, između ostalog zbog odnosa koji imaju nadležni prema rok i alternativnim  inicijativama u Obrenovcu. Skoro je Udruženje “Perilo Zabrežje” (osnivač medija Zabrežje) ugostilo udruženje iz Pančeva “Elektriku” u sklopu aktivnosti Nezavisne kulturne scene Srbije. Pričali smo na tribini o lokalnim kulturnim politikama, pa smo pominjali bendove iz Pančeva koji imaju zapažene karijere – Buč Kesidi, Iskaz, Ljubičice itd, koji svi listom nastupaju u njihovoj dvorani Apolo u sklopu Doma kulture u Pančevu. Zbog lokalne podrške bendovima i ostvarenog relevantnog kvaliteta na koncertnim dešavanjima, pančevački bendovi realizuju rasprodate koncerte u Beogradu (primer dva koncerta u Domu omladine u Beogradu benda Buč Kesidi). Air fest je privatna inicijativa entuzijasta koja nema nikakvu podršku od nadležnih, a čini se da im to i ne treba. Dakle zaključak: publike ima, a neki drugi gradovi, poput Pančeva mogu. Da li sledstveno pratiš na koji način se koriste sredstva u gradu koja idu u kulturu i turizam? Da li se sećate nekog dobrog rok ili alternativnog koncerta u obrenovačkom Javnom preduzeću Sportsko kulturni centar koji ima dve odlične bine i leti manifestaciju “Obrenovačko leto”? Imate li informaciju zašto su rok i alternativni koncerti izbačeni iz Obrenovca?

Bendover: Na poslednje pitanje stvarno nemam odgovor jer nisam upućen. Ali definitivno mislim da je ovom gradu potrebno da se rock n roll vrati na mesto gde je i bio i gde zaslužuje da bude. Ne smemo da kmečimo, mora borba da postoji, to i jeste rock n roll, ali naravno, nismo gadljivi na pomoć 😉

25. jun 2022. Zabrežje