Druga proslava Dana diplomatije i otkrivanje spomenika 14. marta u KC “Perilo” na Zabrežju

U KC “Perilo”, otvorenom 2016. godine na savskoj obali Zabrežja u Obrenovcu, 14. marta u 17 časova biće otkriven nadgrobnik Pantelije Ružičića. Pantelija je znamenita ličnost Posavine, u čijem je domu na Perilu 14. marta 1804. godine (po novom kalendaru) Prota Mateja Nenadović dostojanstvenicima Austrijske carevine i Mitropolitu Stratimiroviću napisao prva diplomatska pisma novije istorije Srbije. Prota Mateja je opisao Pantelijino držanje sveće i istorijske okolnosti u svojim čuvenim “Memoarima. Po rečima istoričarke umetnosti prof. dr Irine Subotić, koja je dala preporuku za premeštanje i izlaganje, spomenik je značajno svedočanstvo estetike devetnaestovekovnog nasleđa.

Članovi udruženja “Perilo Zabrežje” (osn. 2010. god), Tomislav Veselinović, Milan Katić, Zoran Miličević i Darko Bjelanović, premestili su spomenik sa zabreškog groblja u dvorište Kulturnog centra na istaknuto mesto, uz dobijene potrebne saglasnosti. Nadgrobnik je prethodno na Zabreškom groblju bio zaklonjen i nepristupačan.

Kolekcija “Perilo”

U Kulturnom centru na adresi Savska 192A, u više odvojenih galerija, prezentovana je stalna muzejska postavka kolekcije “Perilo”. Izloženi su eksponati iz devetnaestog i dvadesetog veka koji svedoče o trgovini, kulturi, izgradnji moderne Srbije u nekadašnjoj luci-carini Zabreški grad, violina iz sredine devetnaestog veka, o kojoj je 2018. udruženje izdalo istorijski rad, fotografije performansa avangardista Travelera (osn. 1922), savremena umetnička dela nastala na rezidencijalnim boravcima umetnika na Zabrežju, itd.

Perilo violina

Milan Katić, jedan od osnivača udruženja, na konferenciji za štampu održanoj u KC “Perilo” 11. marta izjavio je: “Drugu godinu za redom 14. marta obeležavamo godišnjicu pisanja prvih diplomatskih pisama. Smatram da je izloženi spomenik značajan kao svedočanstvo o ljudima, vremenu i borbi za slobodu. Spomenik, takođe, podseća na pozitivnu evropsku komunikaciju srpskog naroda. U tekućoj godini plan je da organizujemo đačke ekskurzije , unapredimo kapacitete i radimo na daljem razvoju savremene umetničke scene. Međunarodni omladinski džez/alternativni novobeogradsko-zabreški festival Oslobađanje održaćemo sedmi put. Ove godine rad udruženja Perilo Zabrežje podržale su 4 evropske ambasade (Austrija, Mađarska, Italija i Danska).”