Шести пут Дан дипломатије на Забрежју 14. марта 2023.

На Забрежју 14. 3. 2023. чланови Удружења “Перило Забрежје” обележиће шести пут Дан српске дипломатије посетом истуреном одељењу Основне школе “Посавски партизани” на Забрежју и примереним културним програмом.

Концерт на Перило виолини Жељка Шишића и Пети Дан дипломатије на Забрежју 14.3.2022.

Као и претходних година, манифестацијом се традиционално одаје почаст првом српском дипломати и председнику владе – проти Матеји Ненадовићу (1777-1854), који је након дизања Првог српског устанка у Орашцу на Сретење 15.2.1804, петнаест дана касније у кући Пантелије Ружичића на Перилу, уз помоћ аустријског лајтнанта написао чувена писма аустријским достојанственицима и Митрополиту Стратимировићу, у којима је тражио помоћ за српски народ и дизање устанка против Турака. О овим узбудљивим устаничким догађајима прота Матеја Ненадовић оставио је сведочење у Мемоарима (ЛИНК).

Пети Дан дипломатије обележен у Основној школи “Посавски партизани” на Забрежју 14.3.2022. У рукама деце су официрска саба и кубура из Колекције “Перило”

Тај догађај као историјско устаничко наслеђе Забрежја, обрађен је и обележен на бројним манифестацијама, попут Фестивала “Ослобађање” (ЛИНК), споменицима – попут Спомен-табле “Перило” (ЛИНК), поставке “Забрешки град – музеј на отвореном” (ЛИНК) и књиге “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски” аутора Милана Катића (изд. Удружење “Перило Забрежје”, 2021, ЛИНК).

Поклоне за најбоље ђаке уручио је Горан Крсмановић, потпредседник Удружења “Перило Забрежје” 14.3.2022.