Дан Аустрије у старом двору Обреновића 17.10.2018.

17.октобра у Старом двору династије Обреновић, а садашњој Скупштини града Београда, уз пригодне говоре амбасадора Аустрије Николауса Лутеротија, председника Републике Аустрије Александра Ван дер Белена и председнице владе Републике Србије Ане Брнабић прослављен је дан Аустрије. Аустрија је тренутно председавајућа земља Савета Европе. Прослави су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић, министри , представници политичког, пословног и културног естаблишмента.

Из Обреновца као представник културне сарадње између Аустрије и Србије на позив амбасадора, и на иницијативу господина Јоханеса Иршика, директора Аустријског културног форума и тренутног председника EUNIC-a , форума културних представништава амбасада европских земаља у Србији, присуствовао је испред  УГ“Перило Забрежје“, председник удружења Милан Катић. Повод за позив је дугогодишња сарадња на омладинском џез/алтернативном забрешко-новобеоградском фестивалу „Ослобађање”(линк), као и значај за односе Аустрије и Србије културно-историјске колекције Перило(линк) и њене сталне поставке у КЦ“Перило“(линк) на Забрежју .

Говорници су на отварању  нагласили значај српске заједнице која живи у Аустрији, која је друга по бројности и да у Србији ради 850 фирми из Аустрије које запошљавају преко 20000 људи. Председник Ван дер Белен је најавио да ће одати почаст страдалима у Првом рату, сутрадан 18.10. и нагласио да је Аустрија свесна последица које постоје из периода Првог рата и лоших односа између Аустрије и Србије , али и да су односи две земље у већем делу историје били пријатељски. Уз пријем званица и на коктел вечери, наступ је имао гудачки квартет.