Затрпавање ђубретом и укидање Забрежја- Н. Белић, Д. Блажић и М. Чучковић – 9.11.2021. (фото)

На улазу у Забрежје, више места у улици Александра Аце Симовића и тргу испред Дома културе Забрешки град су дивље депоније, какве никада пре нису биле на тим местима. Парадоксално, председник Савета МЗ Забрежје, Никола Белић, запослен је у ЈКП Обреновац на позицији руководиоца одвожења кабастог отпада.

На вратима на којима је увек пре било истакнуто радно време МЗ Забрежје на Дому културе, више нема информација о радном времену и где се налази канцеларија МЗ Забрежје, иако су по закону надлежни обавезни да истакну грађанима када се могу обратити представницима Савета. Да ли је укинута МЗ Забрежје или пресељена, није познато редакцији Портала Забрежје.

Нема натписа о радном времену МЗ Забрежје (фото: Милан Катић)

Савет МЗ Забрежје од 2016. године не одражава изборну вољу грађана Забрежја, јер је распуштен од стране представника ГО Обреновац и од 2016. године постављају се само људи из једне странке – али ти људи очигледно не брину о Забрежју, о својим законским обавезама или то не умеју да раде.

Са друге стране, може се рећи да призор изгужване српске заставе обмотане око штапа, са вандалски унакаженим културноисторијским делом “Владари” уметника Ненада Аћимовића на фасади Дома културе Забрешки град постављеног од стране УГ “Перило Забрежје” као део пројекта “Забрешки град-музеј на отвореном” и са ђубретом које се данима не склања – веродостојно осликавају наше време и однос који имају надлежни према култури, историји Србије, њеним државним обележјима, Забрежју и грађанима Обреновца. То се поготово односи на председника ГО Обреновац Мирослава Чучковића и његовог заменика, родом са Забрежја, Драгана Блажића. На локалним медијима све блиста и сија, а када се грађани прошетају срећу призоре депонија са фотографија.

“Zabreški grad-muzej na otvorenom” postavka na dan 9.11.2021. (фото: Милан Катић)

Обзиром да није расписан конкурс за културу ГО Обреновац за који је у 2021. предвиђен буџет мањи од једног милиона динара (опширније ЛИНК), фотографије и бројне дивље депоније су прилике да у организацији надлежних присуствујемо њиховом живописном раду и делу, по којем ћемо их и памтити. По закону требало би расписати све усвојено буџетом, па и конкурс за културу. Подсетимо, на локалним медијима, изфинансираним са 23 милиона динара представници власти су се хвалили напрасним улагањем више од сто педесет милиона динара у тобоган.

Портал Забрежје који се бави “културом историјом туризмом” брижљиво ће чувати фотографије које осликавају рад Николе Белића, Савета месне заједнице Забрежје, Драгана Блажића и Мирослава Чучковића као сведочанство о Обреновцу и Забрежју 2021. године.

УГ “Перило Забрежје” организује трибину “Локалне културне политике некада и сада” у склопу манифестације “Неко друго ја” подржане од Независне Културне Сцене Србије за 4.12.2021 у Позоришту у дворишту Хатор (опширније ЛИНК), те ће то бити прилика да се полемише о проблемима односа надлежних према културном наслеђу, савременој култури и грађанима Обреновца. Трибина је побудила интересовање, јер је очигледно да приличан број људи нема прилику да се изрази и да разговара без цензуре, слободно о очигледним проблемима заједнице – у овом случају Обреновца и Панчева (гостујућа организација Електрика).