Драге даме срећан вам 8. март

Редакција портала “Забрежје” честита 8. март представљањем модне фотографије са пет занимљивих жена из обреновачког краја, које су приказане док позирају у грађанској обреновачкој ношњи.

Фотографија је експонат колекције “Перило” од 2017. године. Колекција је подржана 2020. године од стране Министарства и културе и информисања Републике Србије-сектора за музејско наслеђе пројекту Европа и колекције Перило”. Приказује пет ћерки Милоја-Беље Вићентијевића, забрешког и посавског економа, који је у Обреновцу оставио значајан утицај на културу и образовање. Приказана је грађанска одећа, карактеристична за почетак двадесетог века, у уравнотеженој симетричној композицији.

На фотографији су са лева на десно:

Драгиња уд. Димитријевић (рођ. 1865), бака по мајци Народног хероја Владе Аксентијевића, по којем се зове библиотека у Обреновцу и једна основна школа у Београду.

Евдокија-Јулка, уд.Сомборски (1876-1960), учитељица и песникиња, супруга директора Српске банке у Загребу- Исидора, мајка Милоша Сомборског, припадника Зенит авангарде и потоњег урбанисте великих градова (декан Архитектонског факултета у Сарајеву, аутор и потписник ГУП Београд 1950, ГУП Подгорице 1957. године, Луке Бар итд)

Удружење “Перило Забрежје” организовало је о Јулки изложбу “Са Јулком кроз време”, најпре у Дому културе на Забрежју, а потом и у Библиотеци “Влада Аксентијевић” у Обреновцу 2014. године. Ауторка изложбе била је историчарка уметности Милена Недељковић, а изложбу у библиотеци су свечано отвориле професорка Ирина Суботић и тадашња директорка библиотеке Ивана Јаношевић.

Отварање изложбе “Са Јулком кроз време” Милене Недељковић, као програм Фестивала “Ослобађање 2014” , 2014

У средини је Вукосава, уд. Станојловић , мајка Братислава-Бебана, који се из Београда вратио да живи на Забрежје, јер су му Немци срушили стан у Другом рату 6.4.1941. године.

Спасенија, уд. Марковић (рођ. 1881) била је болничарка током Балканских ратова. У току Првог рата је интернирана у логор Нижидер. Удала се за Александра Марковића, једног од водећих међуратних обреновачких песника, писца драмских текстова и глумца. На опоравку након албанске голготе у Бизерти, Александар -Санда је написао више текстова за српску “Африкијаду” под псеудонимом Јегер.

Милка, уд. Манојловић (рођ. 1867) у чијој кући је данас седиште удружења “Перило Забрежје”, адреса међународног фестивала “Ослобађање” и уредништво портала “Забрежје”.

Фотографија је била у власништву Милоша Сомборског у Сарајеву. Љубазна Невена Муслић (дев. Бошњак) ју је даровала за колекцију “Перило” 2017. године, на чему су јој се представници удружења “Перило Забрежје” том приликом топло захвалили.