Екскурзија “Забрешки град – Перило – Фенек”

КО: УГ”Перило Забрежје” је непрофитно удружење које се бави(статут цитат):” очувањем и унапређењем културно-историјског наслеђа Перила, Забрежја, Обреновца и Београда”. Екскурзија је ауторски концепт Милана Катића написан 2013. године.

ОПИС: Екскурзија подразумева обилазак и предавање на три локације. Теме су државотворна, национална и европска историја и историја науке и образовања. Постоји могућност часова у природи и рекреација.

Екскурзија креће посетом и предавањем на “Забрешком граду-музеју на отовореном”, некадашњој луци, царини и месту комуникације европског истока и запада.

Предавање је о разлозима за постаменте о Милошу Обреновићу, Карађорђу Петровићу, Проти Матеји Ненадовићу, о осталим владарима чији су ликови на постаментима, као и о историји тог места. На екскурзији се објашњава и зашто су на Дому Забрешки град два паноа са Хабзбурзима, каква је веза са Забрешким градом и одбраном у Првом рату. 

Предавање је и значају локације oдпре 19. века. Тема је и културна и привредна коресподенција која се дешавала на Забрежју.Прича се о уметницима који су посећивали то место.

Перило је на другом крају Савске улице и то је место почетка српске дипломатије. Обилази се КЦ “Перило” са колекцијом предмета из 19. века и из дома дизања устанка у Посавини. КЦ “Перило” је од 2017. године подржано од Музеја града Београда, као институција од значаја за Београд, а Перило колекција је постала видљиво културно добро.На Перилу се предаје о времену устаничке Србије и о разлозима због који је устанак дигнут баш на Забрежју. Посетиоци су у прилици да виде аутентичне предмете из устаничких домова, као што су оружје, новац, лични предмети итд.

Предавање је и о разлозима због којих се десила сеча кнезова. Посебан сегмент у КЦ Перилу је о вези са Ајнштајнима, и српским научницима, као и о авангрдној уметности и урбанизму. На Перилу се налази плажа са клупама и спортским теренима где је могуће одморити.

Трећа дестинација је манастир Фенек. Најважнији манастир овог краја који исто има важну везу са Првим устанком и династичким превирањима. 

 

О историјском аспекту предавање држи аутор, док о српској духовности и важности чувања прошлости предавање држи отац Јустин из братије манастира.

 

ЦИЉ: Образовање и унапређење свести о важним и државотворним догађајима, локалне али и европске историје на локалитету Забрежје и Фенек. 

Школски часови на аутентичним историјским локацијама. Посета јединој музеолошкој сталној поставци у Обреновцу. Приступ култури и едукацији уз рекреацију у природи. Привредно унапређење заједнице. Унапређење културне и туристичке понуде општине Обреновац.

НАМЕЊЕНО: Туристима у Србији. Деци школског узраста који изучавају Српску револуцију-Први и Други српски устанак 

(7. разред по плану и програму). Људима заинтересованим за историју, авангардне покрете, науку. Могуће је резервисати од 7 до 90 места. Информације на контакт телефон: +381 63 77 0 77 41