Ervin Vurm u MSUB 2022 (fotogalerija)

U toku je retrospektivna izložba “Jedan minut zauvek” jednog od najcenjenijih svetskih umetnika, Austrijanca Ervina Vurma (Erwin Wurm, 1954), na svih pet nivoa Muzejа savremene umetnosti u Beogradu u postavci kustosa direktorke MSUB Marijane Kolarić i Žeromа Sansa. Otvorena je 7. aprila i trajaće do 9. avgusta. Najavljena je kao prva i do sada jedina samostalna izložba Ervina Vurma na Balkanu.

“Debeli auto” Ervin Vurm u MSUB (foto: Milan Katić, 2022)

Na izložbi je predstavljen tridesetogodišnji opus umetnika koji je svetsku slavu stekao devedesetih godina prošlog veka “jednominutnim skulpturama” koje brišu granicu između umetnika i posetioca i sadrže poziv i uputstvo za korišćenje. Postavka u Beogradu obuhvata i njegove druge, istaknute radove, kao što su “Uzana kuća” (Narrow House), “Debeli automobil” (Fat Car), “Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture, autoportrete u obliku krastavaca različitih dimenzija, fotografije, instalacije, slike. Na izložbi su predstavljeni predimenzionirani dvospratni pulover koji je bio izložen u Bečkoj katedrali, ogromna cipela, kutija sredstva za čišćenje, delovi kućnog nameštaja…

Hol MSUB sa biografijom i fotografijom Irvina Vurma (foto: MIlan Katić, 2022)

Izložba je i instrospektivna jer je Vurm izložio skulpture – modele beogradskih modernističkih građevina izvedene u svežoj glini, preko kojih je na otvaranju hodao i pozvao publiku da uradi isto. Na mnogim instalacijama su napisana uputstva – pozivi posetiocima da uzmu učešće u životu njegovih dela i time steknu taktilno iskustvo i budu deo njegove jednominutne umetnosti i izložbe u Beogradu. Pojedine skulpture predstavljaju ostatke Vurmovih performansa koji su dokumentovani video radovima prikazanim na monitorima u postavci (naslovna fotografija).

Fotografije: Milan Katić, 2022.

« of 4 »

U svojim radovima Vurm se ruga konzumerističkim navikama savremenog čoveka, preispituje uticaj neposrednog kapitalističkog okruženja i ciljeve života u savremenoj civilizaciji. Deelitizacija umetnosti, ideja o participatitivnosti posetilaca, duhovitost i sarkazam su prisutni u njegovim radovima. Vurm sam kaže: “Humor je moje oružje”. U video radu koji se prikazuje u unutrašnjosti Debele kuće, animirana Debela kuća drži monolog u kojem monotonim glasom preispituje sebe u prvom licu i postavlja pitanje da li je umetničko delo ili kuća ili oboje i šta će neko kupiti ako bude kupljena – kuću ili umetničko delo ili oboje, uz komentar da je sve to tako zbunjujuće.

Ervin Vurm je dva puta bio predstavnik Austrije na Venecijanskom bijenalu (2011. i 2017). Njegova dela sadrže najznačajnije svetske kolekcije – Muzej Solomona R. Gugenhajma, kolekcija Pegi Gugenhajm, Umetnički centar Voker, Muzej Ludvig, Kunstmuseum St. Gallen, Muzej savremene umetnosti u Lionu, Muzej moderne umetnosti u Nju Jorku i Centar Pompidu.

Od Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dobio je počasni doktorat povodom tekuće izložbe. To je deseti koji je FLU dodelio.

Izložbu su podržali Austrijska ambasada i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.