Музејски експонат: либаде из 1910. године

Године 2020. Министарство културе и информисања је подржало пројекат “Европа и колекције Перило”, које је удружење “Перило Забрежје” предложило на конкурсу за музејско наслеђе. Удружење ће у септембру организовати монографску изложбу на месту почетка српске дипломатије (ЛИНК). Кустос ће бити мастер историје уметности Доротеа Гаталица. Фокус ће бити на до сада необјављеним експонатима.

Либадe је већ излаган. Први пут 1.11.2014. године на Забрежју у склопу Фестивала “Ослобађање” и изложбе “Са Јулком кроз време”, ауторке Милене Недељковић. Потом два пута у библиотеци “Влада Аксентијевић” у Обреновцу. Најпре такође у оквиру обреновачког дела Фестивала “Ослобађање” од 11.11.2014, а затим и у оквиру манифестације Ноћ музеја 2016. године.

Од септембра 2016. године и манифестације Дани европске баштине “Наша баштина” изложена је у оквиру сталне поставке на спрату КЦ “Перило”.

Либаде је припадала Мирки Вићентијевић (девојачко Филимоновић из Грабовца), мајци Персиде Вићентијевић по којој се зову обреновачка обданишта. Биће обрађена у Монографији која је предвиђена пројектом.