Европа и колекција “Перило”

Министарство културе и информисања Републике Србије је подржало пројекат Европа и колекција “Перило” удружења “Перило Забрежје” из Обреновца(ЛИНК).

Колекција “Перило”(ЛИНК) реализацијом овог пројекта биће стручно обрађена од стране надлежног Музеја града Београда. Презентација ће бити организована крајем године.

KC “Perilo”

По најави Милана Катића, аутора пројекта, Културни центар “Перило”(ЛИНК) биће проширен и додатно адаптиран. Обреновац ће добити проширену галерију на обали реке Саве, која ће служити за презентацију сталне поставке, али и за савремену уметност. Најављено је формирање уметничког савета галерије и годишњи излагачки програм уз могућност резиденцијалних боравака, сликарских колонија, радионица и рекреативно-уметничких програма за најмлађе.

У удружењу су нагласили да подршка значи у освит прославе јубилеја стогодишњице оснивања авангардног покрета Зенит 2021 године. Пројектом ће бити обрађена и класификована колекција уметнина младозенитиста Травелера, што ће допринети видљивости историјског локалитета и његовог културног наслеђа.

Европа у наслову асоцира на чињеницу да је Забрежје у XIX веку било погранично место у којем је било живе културне и трговачке комуникације између Србије и тадашње Европе у луци Забрешки град, коју удружење активности претвара у својеврстан “Музеј на отвореном”. Рад удружења су подржале Амбасаде Аустрије, Данске , Мађарске и Италије. Манифестација, Фестивал “Ослобађање” инспирисана Колекцијом “Перило” добила је EUnic етикету 2019. године.

Циљ пројекта су такође туристичка и екскурзијска промоција, као и едукација деце школског узраста. Ускоро ће бити објављено више информација, најавили су у удружењу “Перило Забрежје”.