“Graz meets Belgrade” džez koncert u Kolarcu 28.2.

Svetski priznati džez muzičari nastupaju sa Big bendom RTS na koncertu „Graz meets Belgrade“ koji će biti održan 28. februara u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu nas očekuje učešće gostiju iz Graca, u kojem je najstariji evropski džez intitut. Nastupiće Luis Bonilja, koji je dve godine za redom 2011. i 2012. proglašen za najboljeg džez trombonistu na svetu po oceni kritičara lista Tajms. Njegov uzor je legendarni trombonista Karl Fontana, a Bonilja je nastupao sa najvećim imenima poput Dizija Gilespija, Dajane Ros, Fila Kolinsa, Tonija Beneta, Toma Harela i drugih. Bonilja je studirao na Konzervatorijumu za muziku na Menhetnu u Njujorku, gde je kasnije i predavao trombon, a trenutno je profesor glavnog predmeta na Akademiji za džez u Gracu.

Zigi Fajgl je šef odseka za džez pri Univerzitetu umetnosti u Gracu i profesor saksofona, a na koncertu u Beogradu će se predstaviti kao dirigent Big benda RTS.

Renato Kiko je studirao džez klavir na Akademiji u Gracu i na Univerzitetu Berkli u Bostonu. Živeo je u Njujorku osam godina od 1990. do 1998. godine gde je svirao sa najvećim imenima u njujorškim klubovima kao što su Blue note, Birdland i drugi. Svirao je sa Lajonel Hemptonom i Džonom Hendriksom. Renato Chicco je profesor džez improvizacije na Univerzitetu za muziku u Gracu, koji je održao u sklopu zabreškog Festivala “Oslobađanje” džez radionicu na temu improvizacije i potom koncert sa dva svoja studenta 2018. godine. Naknadno je Udruženje “Perilo Zabrežje” za promotivne svrhe izdalo koncertni snimak na CD-u (link).

Renato Chicco sa studentima na Festivalu “Oslobađanje 2018”

Big bendom RTS-a dirigovaće jedan od naših najprominentnijih džez trubača Stjepko Gut, kao i gost iz Austrije Zigi Fajgl. Gut je predavao dugi niz godina na Akademiji u Gracu, pa je jedan od njegovih bivših studenata upravo i Renato Kiko.

Koncertom Big bend RTS obeležava višedecenijsku vezu dva grada džeza: Graca, na čijoj je Akademiji za džez studirao veliki broj domaćih mladih muzičara od kojih su mnogi danas članovi ovog ansambla, i Beograda, kao jednog o najznačajnijih centara džeza u Evropi.