“Imaginarni lavirint” Suzane Stojadinović u novoj beogradskoj galeriji Axios od 18.2.’22.

Srpsko-meksička akademska slikarka, članica ULUS-a Suzana Stojadinović (Saatchi LINK) predstaviće svoje nove radove u okviru 16. samostalne izložbe slika Imaginarni lavirint u tehnici akril na platnu, u novootvorenoj galeriji Axios u Knez Mihajlovoj ulici broj 6 (III sprat, pored Press Centra), 18.2.2022. sa otvaranjem zakazanim za 19 časova. (Facebook event LINK). Biće to premijerna izložba u galeriji Axios, koju je pokrenuo gospodin Dragan Škrnjić.

Suzana Stojadinović je slikarka jarkog i vatrenog kolorita, apstraktnih, često sanjivih motiva. Umetnicine slike asociraju na relaciju između snoviđenja i prašuma Meksika, tačnije period od 15 godina koji je provela živeći i slikajući na živopisnoj, vegetacijom bogatoj obali Karipskog mora u Jukatanskoj džungli. Taj karipski period njenog života i proživljeno u rajskom predelu, očito se snažno urezao u podsvest umetnice i ona ga uspešno prenosi na svoja platna, na zadovoljstvo ljubitelja umetnosti i publike stvarajući apstraktne pejzaže intenzivnih unutrašnjih previranja. U novom serijalu radova primetni su pravilni geometrijski “lavirintski” motivi poput kruga, koje će publika imati prilike da vidi na izložbi Imaginarni lavirint.

Internet medij Zabrežje: “Šta novo u Vašem radu mogu da očekuju posetioci izložbe Imaginarni lavirint?”

Suzana Stojadinović: “Ova izložba zatvara ciklus na temu lavirinta. To je cuklus na kome sam radila manje-više u kontinuitetu poslednje 3 godine. Može se reći da to transcendentno putovanje kroz lavirint još uvek nije završeno. Osvrćući se na apstraktni prikaz slika, autobiografske motive prenesene u njma, smatram da je ovo tek jedan krug tog lavirinta koji je došao do svog kraja i najavio ulazak u novi.

U lavirintu, 2021, akril na platnu (autor Suzana Stojadinović), 100 x 100 cm

Šta je Život?! Tokom proučavanja istorijata lavirinta, bilo mi je fascinantno saznanje da je pojam lavirinta rasprostranjen na celoj zemljinoj kugli u svim drevnim kulturama. Kod Hopi indijanaca u urezanim petroglifima lavirint je predstavljao putanju rođenja, života i smrti. Moja poslednja slika Prolaze a možda i ne je osvrt na sve ove događaje, na pitanje koje često postavljamo, na monstruozne kreature i momente koje srećemo u tom našem hodočašću po lavirintu zivota. Šta je život no jedna apstraktna putanja sastavljena od stvarnosti, snova i zelja? To isto su i moje slike.”

Internet medij Zabrežje: “Kako je došlo da saradnje sa galerijom Axios?”

Suzana Stojadinović: “Do saradnje sa gospodinom Draganom Škrnjićem i njegovom galerijom Axios došlo je po preporuci zajedničkog prijatelja Miroslava Živkovića. Miroslav je u u svom uzbudljivom životu bio jedan od osnivača i potom direktor Istorijskog muzeja u Beogradu. Moja izložba će biti prva u nizu ovog novootvorenog izložbenog prostora na atraktivnoj lokaciji uz sam Press Centar.”

Suzana Stojadinović izlagala je samostalno 15 puta i grupno 76 puta u Meksiku, SAD-u, Kolumbiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Dela joj se nalaze u više država Južne, Severne Amerike i Evrope.

Suzana Stojadinović je tri puta bila učesnica zabreško-beogradskog jazz/alternativng EUnic festivala Oslobađanje (LINK) i to 2014, 2016. i 2018. Učestovala je u performansu Zona slobode 2018. godine, kada je zajedno sa umetnicama Sarom Milojević, Dunjom Ćorlomanović i Marijom Čolić oslikavala nepravilne forme apstraktnim motivima na bini tokom koncerata prvog festivalskog dana na Zabrežju. U sledećem jazz danu slike u tehnici akril na stiroporu plovile su Savom i potom bile izložene oko loga Oslobađanja na bini Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Fotografija predstave umetničkih dela Zona slobode nalazi se na naslovnoj strani promotivnog muzičkog CD-a Renato Chicco tria “afterjazzmasterclass oslobadjanje 2018. live”. Zanimljivo je da Dunja Ćorlomanović ima otvaranje svoje izložbe u Beogradu (LINK) istog dana kada i Suzana Stojadinović, a u Kolarcu trenutno je postavljena izložba Marije Čolić (LINK). Sve tri su učesnice performansa Zona slobode.

U žižu srpske šire javnosti Suzana Stojadinović dospela je 2020. godine, kada je od strane kosovskih privremenih vlasti u Prištini zabranjen prenos njenih slika preko privremenog graničnog prelaza na Kosovu, povodom prethodno zakazane i najavljene izložbe u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, o čemu je pisao Internet medij “Zabrežje” (LINK).