Intervju i izložba Koste Milovanovića – “Fotografije” u Obrenovcu od 15.7.2022.

U Galeriji Javnog preduzeća Sportsko-kulturni centar u Obrenovcu (Kralja Aleksandra I br. 63) master istorije umetnosti Milena Nedeljković otvoriće izložbu Koste Milovanovića pod nazivom “Fotografije” 15.7.2022. u 20 čаsova. Milena Nedeljković je autorka teksta koji će se nalaziti na poleđini čestitke-kataloga.

Kosta Milovanović je magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, član je ULUPUDS-a, a široj publici je poznat kao jedan od vodećih ilustratora u Srbiji – posebno u književnosti za decu. Kao pisac objavio je roman za decu “Luka mali slikar” (2019). Nagrađivan je više puta.

Milena Nedeljković u tekstu za izložbu Koste Milovanovića “Fotografije” (citat): “Na fotografijama se prvo jasno izdvajaju simetrija i jednostavnost, a predmeti oživljavaju, dok su zgrade i životinje samo deo okvira naizgled jednostavne poruke koju nose, jednog malog mesta čiji se život odvija brzinom vašarske kamikaze, odbačenih prostora metropole u malom.”

Obzirom da se Milovanović prvi put predstavlja izložbom fotografija, to je bio povod da Milan Katić ispred Portala za “kulturu istoriju turizam” Zabrežje napravi intervju sa njim.

Kosta Milovanović – autofotoportret (2022)

Zabrežje: Otkud fotografija u Vašoj umetničkoj karijeri?

Kosta Milovanović: Uvek sam bio radoznao prema svemu što spada u vizuelne umetnosti, ali sam fotografiju otkrio relativno kasno, onog trenutka kad sam shvatio da izdvojen kadar stvarnosti može da priča priču.

Zabrežje: Kako je tekla naklonost ka fotografiji?

Kosta Milovanović: Fotografija je umetnost koja je određena tehnikom, tako da se uz učenje mogućnosti koje kamera i objektiv mogu da pruže određuje i kreativni potencijal prizora koje zatičemo oko nas. Zahvaljujući tome izlazak u šetnju dobija dodatni smisao pretvarajući se u lov na sliku. Kao i svaki hobi, vremenom prerasta u pasiju.

Zabrežje: Viđali smo Vas na nekim skupovima sa video kamerama. Šta planirate u budućnosti u oblasti filma i fotografije?

Kosta Milovanović: Film i fotografija imaju mnogo zajedničkog, ali je bavljenje videom na više načina složenije i zahtevnije. Još uvek otkrivam tajne tog zanata i za sada sam uradio par kratkih, pretežno dokumentarnih filmova. Ostalo je u razradi, ali o tome drugi put.

Zabrežje: Šta je tema i šta će videti posetioci Vaše izložbe “Fotografije” u Obrenovcu?

Kosta Milovanović: Fotografije koje ćete videti na izložbi su nastale tokom mojih šetnji ili vožnji biciklom, u krugu od nekoliko kilometara. Pregledajući ih, shvatio sam da su na njima zabeležena mala čuda pored kojih svakodnevno prolazimo, ali ih ne primetimo dok se iz stvarnosti ne izmeste fotoaparatom. Upravo sa tom ambicijom pravim izložbu – da pokažem da su neka čudesa određena samo našom pažnjom.

“Neman nad vodom”, 2018, (autor Kosta Milovanović),digitalna fotografija

(Napomena: Plakat za članak realizovao je Kosta Milovanović)