Проф. др Ирина Суботић подржала независни КЦ”Перило”

Od izuzetnog značaja je za nas –  tako izolovane, zatvorene i obuzete lokalnim problemima –  svako povezivanje, širenje vidokruga i  uspostavljanje dobrih  profesionalnih i prijateljskih kontakata, posebno u regionu, sa sredinama koje su nekada bile i “naše” jer imamo  zajedničku prošlost, mnoge iste vrednosti, delimo jezik i time se lakše razumemo. U tom smislu zabreško Perilo je idealno, bajkovito mesto na Savi kojе nas manifestacijama i postavkom Perilo kolekcije povezuje sa Zagrebom, Sarajevom, Dubrovnikom i Crnogorskim primorjem, ima svoju lokalnu kulturnu tradiciju od velikog nacionalnog pa i internacionalnog značaja, ali  koju mnogi ne poznaju.  Zato treba podržati  ovaj Kulturni centar sa već tradicionalnim i veoma uspešnim  multiumedijalnim  festivalom Oslobadjanje  koji ulaže velike napore da se ta tradicija poveže sa aktuelnom umetničkom praksom, približi mladima i znatiželjnima. To je pravi način demetropolizacije  kulturne politike.

, је одговор проф др Ирине Суботић на питање које јој је поставила редакција портала Забрежје:

Да ли нам треба независни културни центар између Загреба и Beograda на забрешком Перилу са бином и биоскопом уз Саву на плажи, великим галеријским простором за савремену уметност, музичким студиом, сталном травелери-зенит поставком у КЦ „Перило“, простором за арт ин спејс и лендарт и рекреативним еколошким приступом?”

Проф. др Ирина Суботић је један од пар водећих историчара уметности који потичу из неке од земаља бивше СФРЈ. Специјалност јој је Зенит покрет (осн. 1921. год. у Загребу, потом настављен 1924. у Београду-аутор Љубомир Мицић 1895-1971), назван по истоименом авангардном часопису, који је стручно обрадила и потом приредила прву историзацију зенитизма и представљање Мицићеве богате заоставштине изложбом у Народном музеју 1983. године(фотографија десно) . У светској историји уметности је позиционирала Зенит као најзначајнији савремени уметнички покрет који је аутентично био везан за Балкан. Од 2009. године сви бројеви Зенит авангардног часописа су уврштени у УНЕСКО-ву дигиталну библиотеку света(укупно 43). Ирина је предавала на многим важним светским универзитетима(Њујорк, Мексико, Блумингтон,Принстон, Сорбона,Берлин,Беч) .