Представљена друга књига Иване Јаношевић у Милошевом конаку у Обреновцу

У уторак 7. фебруара 2023. великом броју заинтересованих посетилаца представљена је у Обреновцу књига „Непокретно културно наслеђе Палежа и Обреновца – речи, слике и прилике“ (Обреновац: Библиотека “Влада Аксентијевић”, 2022) ауторке Иване Јаношевић, дипломиране библиотекарке сараднице. Књига је представљена у Милошевом конаку, Чесном дому породице Михаиловић – здању Библиотеке „Влада Аксентијевић“. Представљање је модерирао библиотекар и писац Александар Поповић, ауторкин колега са којим дели канцеларију. Говорили су рецензент, виши научни сарадник и музејски саветник Народног музеја у Ваљеву проф. др Владимир Кривошејев и стручни сарадник, дипломирани етнолог, виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда Ана Сибиновић.

Публика 8. фебруара 2023. у Милошевом конаку на представљању књиге ауторке Иване Јаношевић (фото: Милан Катић, 2023)

Ауторка се захвалила посетиоцима, поготово онима које дуго није видела у здању градске библиотеке, затим фотографу и директору установе Вукашину Љуштини на фотографији на предњој корици, дизајнерки Јелени Инђић, лекторки Јелени Луетић и присутном унуку архитекте Момира Коруновића, који је понео дедино име и ауторки уступио материјале из породичне заоставштине уз дозволу да буду копирани и објављени. Јаношевић се захвалила Министарству културе Републике Србије, које је подржало истраживање и публиковање ове важне књиге за историју и културу Обреновца.

Ивана Јаношевић у Милошевом конаку 8. фебруара 2023 (фото: Милан Катић, 2023)

Након опсежних истраживачких радњи у прикупљању писаних, сликовних и архивских података и материјала, ауторка је књигом представила пет архитектонских здања из различитих периода палешке и обреновачке историје. Објекти који уживају статус споменика културе представљени су у хронолошком распореду изградње: Чесни дом породице Михаиловић, Механа Узун Мирка Апостоловића, Црква Силаска Св. Духа, Млин „Сувобор“ и Соколски дом. Говорници су указали најпре на нови података да Милошев конак није припадао породици Михаиловић, како се до Иваниних истраживања сматрало, већ палешком “кмету” Радивоју Стефановићу.