Разгледница са изгледом Забрежа (Забрежја) и проводаџисање из 1912.

Редакција портала “Забрежје” представља скен разгледнице којa је послата 1912. године из Забрежја у Шабац. Издавач није утврђен – реверсна страна садржи натпис “Дописна карта” и “Korespodenz – Karte” на немачком језику, печате шабачке и обреновачке поште и маркицу са ликом Петра Првог Карађорђевића – Краља Србије. Скен припада Колекцији “Перило”. О Колекцији “Перило” оснивач медија Забрежје – Удружење “Перило Забрежје” издало је публикацију “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски” (2021), аутора Милана Катића (ЛИНК) уз подршку пројекту “Европа и колекције Перило” Министарства културе Републике Србије – сектора за музејско наслеђе.

Разгледница са детаљом Забрешког града из 1912.

Аверсна страна разгледнице приказује сцену са Забрешког града – већином мушкарце различитог узраста, са шеширима и капама, који гледају у објектив непознатог фотографа испред продавнице дувана. Лого продавнице дувана је двојезичан на ћирилици и латиници. У позадини се види тераса Хотела “Велика Србија”. Међу присутнима је и официр. Црвеном бојом је исписано “Изглед Забрежа” (Забреж је стари назив Забрежја) на српском и на немачком.

Разгледницу су написали Урош и Олга Шапчанки Лепосави Николић, са идејом да је позову у госте наредне суботе јер ће тада код њих бити и становити господин “М”, који је био у моменту писања разгледнице у Првом балканском рату. Господин “М” је јавио да је здрав и најавио своју посету у недељу.

Реверсна страна разгледнице са Олгиним проводаџисањем (1912)

Олга пише да јој је лепо на Забрежју где од скоро живи и да ради само пре подне. Помиње лађе и кафане. Олга даје извештај на аверсној страни о више људи, међу којима је и “Мајин Паја” који је у моменту писања лежао у Београдској болници јер је рањен у ногу. Олга за друге пита како су.

Серијал чланака на Порталу Забрежје под називом “Поздрав из Обреновца” са новом разгледницом се попео на јубиларни број 20. Галерију можете погледати и читати о појединостима у вези са представљеним разгледницама, које су јединствено сведочанство о прошлости Обреновца и Забрежjа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.