Četvrta samostalna izložba slikarke Dunje Ćorlomanović u Beogradu u KC Grad 6-18. feb

U ponedeljak 6. februara 2023. otvorena je četvrta samostalna izložba slika i poezije pod nazivom “Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka” obrenovačke umetnice Dunje Ćorlomanović u Gradskoj galeriji KC “Grad” u Beogradu. Dunja Ćorlomanović je članica ULUS-a, koja je 2019. završila master studije FLU u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Prvu samostalnu izložbu Dunja je imala u Obrenovcu, nakon čega je svoje izlagačke aktivnosti okrenula Beogradu. U Obrenovcu je u saradnji sa koleginicom sa fakulteta Sarom Milojević, realizovala više murala u javnom prostoru u sklopu projekta njihovog umetničkog dua Govornici u boji. Četvrtu samostalnu izložbu prati katalog u kojem je Dunja izložila umetničku izjavu o novim radovima i o izložbi.

Otvaranje izložbe Dunje Ćorlomanović (foto: Marja Čolić, 2023)

Na novim Dunjinim radovima vidimo repetitivnost, simbolizam, predstavljanje autorkinog unutrašnjeg sveta, koreliranje slika sa njenom poezijom koja je predstavljena kao integrativni deo izložbe.

Otvaranje izložbe Dunje Ćorlomanović (foto: Marja Čolić, 2023)

Dunja je u stvaralačkom naboju. Za razliku od dosadašnjih, na četvrtoj izložbi vidimo velike formate poput monohromnog diptiha dimenzija 200 x 160 cm, koji je upotrebljen za plakat i katalog izložbe. Njene slike su dobile izraženu treću dimenziju, dubinu, auru oko elemenara i izmaglicu o kojoj je Dunja pisala u svojoj umetničkoj izjavi predstavljenoj u katalogu izložbe.

Slika i stihovi Dunje Ćorlomanović (foto: Marija Čolić, 2023)

Na većini vidimo bogat kolorit u tehnici akril na platnu, floralne i animalne motive, kao i one iz perioda detinjstva (slatkiši i gračke).

Otvaranje izložbe Dunje Ćorlomanović (foto: Marja Čolić, 2023)

Dunja u katalogu navodi:

Množenjem mimetički izvedenih simbola uzetih iz kolekcije intimnog mentalnog enterijera želim da stvorim slojevite iracinalne prostore koji se naziru u dvodimenzionalnom svetu pojavnosti uprkos vazdušastoj magmi lepote i zaborava.

Slika i stihovi Dunje Ćorlomanović (foto: Marija Čolić, 2023)

Tačka u kojoj nastaju elementi Dunjinih slika je između sna i jave. Umetnica tu tačku naziva mentalnim enetrijerom u izjavi, a fizički je vezuje za krevet i period između sna i jave. Otud naziv izložbe “Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka”. Dunjin jorgan je izložen na podu Galerije i ovekovečen umetničkim postupkom u slikama i stihovima. Biće zanimljivo u budućnosti pratiti na koji način će se odvijati međusobna komunikacija između Dunjinih stihova i slika i da li će se pojaviti treći element….možda pokret?

Stihovi Dunje Ćorlomanović (foto: Marija Čolić, 2023)