Izložba “Sutra je ponedeljak” Dragoljuba Raše Todosijevića u MSU Vojvodine 2022 (fotogalerija)

U okviru Manifestacije Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2022 otvorena je 9. septembra u MSU Vojvodine izložba u postavci kustoskinje dr Sanje Kojić Mladenov “Sutra je ponedeljak” neoavangardnog, konceptualnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića.

MSU Vojvodine (foto: Milan Katić, 2022)

Umetnik i kustoskinja su prethodno sarađivali pri predstavljanu Srbije na 54. Venecijanskom bijenalu umetnosti 2011. godine sa izložbom Svetlost i tama simbola, za koju je Raša Todosijević dobio nagradu UniCredit Venice Award, prvu, i do sada jedinu nagradu za Srbiju. Tom prilikom Todosijević je poklonio rad iz serije Gott liebt die Serben (2011) Kolekciji MSU Vojvodine, koji je trenutno izložen na istaknutom mestu postavke.

Gott liebt Die Serben, Dragoljub RašaTodosijević, 2011 (foto: Milan Katić, 2022)

Izložba predstavlja presek iz opusa Raše Todosijevića iz više perioda počev od sedamdesetih godina prošlog veka i njegovog, sada istorijskog učešća u radu Grupe šest umetnika zajedno sa Marinom Abramović, Zoranom Popovićem, Erom Milivojevićem, Gergelj Urkomom, Nešom Paripovićem u SKC-u u Beogradu. Grupa je tada krenula u preispitivanje tekućih umetničkih praksi eksperimentišući sa novim medijima i izrazima (performans, fotografija, video, instalacija) uspostavljajući saradnju i komunikaciju sa zapadnoevropskim savremenim umetničkim grupama. Izloženi su radovi iz kolekcija više institucija poput MSU Beograda, MSU Vojvodine, KC Gradac iz Raške, Muzeja suvremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu itd.

Krvavo kupanje, krvavo krštenje, Dragoljub Raša Todosijević, 2014 (foto: Milan Katić, 2022)

Izloženi su radovi iz više poznatih Todosijevićevih ciklusa: Dnevnik, Decision as art, Was ist Kunst?, Gott liebt die Serben, Fuxus piano itd širokog spektra materijala i postupka – instalacije, fotografije, slike, kolaži, izjave, redimejd predmeti- uz Todosijevićev sarkazam i duhovitost (Hvala Raši Todosijeviću, Majka na prodaju, Sutra je ponedeljak, Adolf Hitler akvarelista, Edinburška izjava itd).

Dnevnik, Dragoljub Raša Todosijević 120 radova iz perioda 1971-2011 (foto: Milan Katić, 2022)

Kustoskinja Mladenov je u intervjuu za Seecult apostrofirala da je Todosijević ostao bez svog ateljea, tako opisujući odnos društva i nadležnih prema savremenoj umetnosti i jednom od najistaknutijih savremenih stvaraoca čija se dela čuvaju u Tate u Lonodnu, Centru Pompidu u Parizu, Muzeju savremene umetnosti u Stokholmu itd.

« of 3 »

Izlažbu je moguće posetiti u MSU Vojvodine do 5. oktobra 2022.