Изложба Гордане Илић “Победници” у ЈП СКЦ Обреновац 1.3.2021.

У ликовној галерији ЈП СКЦ Обреновац отворена је 1.3.2021. године изложба “Победници” академске сликарке и чланице УЛУС-а Гордане Илић из Обреновца. Изложено је 37 портрета, већином са ликовима холивудских глумаца из периода детињства на дашчицама димензија 8*12 центиметара у јајчаној техници. Ауторка их је сликала у претходних годину дана. Слике су настале по доступним фотографијама које је налазила на интернету.

Гордана Илић је у изјави за портал “Забрежје” нагласила да је изложбом чија су дела реализована у периоду стресне пандемије и насловом “Победници” желела да себе и публику на изложби врати у период безбрижности и детињства.

Текст за каталог је написала обреновачка сликарка Дуња Ћорломановић. Текстом је представљен лирски осврт на лични доживљај и пријатељство које, кроз уметност и дељење идеја Дуња има са Горданом. У тексту Дуња помиње и “Цоцу”- академску сликарку Марију Чолић, са којом је, како је написала, посматрала настајање слика. Сам текст је једно занимљиво уметничко и књижевно дело, писано у очигледном заносу. Дуња пише о: “архетипу непретенциозног и суптилног стваралачког бића, коме је способност креације најприроднији могући начин за дисање, изражавање и обесмрћивање”.

“Победници” је четврта Горданина самостална изложба, а прва у Обреновцу. Претходно је излагала два пута у Коларчевој задужбини и у малој галерији УЛУПУДС-а у Београду. Изложба “Победници” је отворена до 12.3.2021. године.