Катарина Алексић и Перило виолина 27.9.2020 у КЦ “Перило” (видео)

У оквиру манифестације Дани европске баштине, која је имала поднаслов Наслеђе и образовање, 27. септембра 2020. годинe у Културном центру “Перило”, Катарина Алексић, концертмајстор Симфонијског оркестра РТС-а, свирала је музејски експонат Перило виолину. Мини концерт организован је шести пут као програм пројекта “Европа и колекције Перило” удружења “Перило Забрежје”, који је подржао Сектор за музејско наслеђе Министарства културе и информисања Републике Србије, на годишњем конкурсу за суфинансирање пројеката из културе у 2020. години.

На сервер портала “Забрежје” постављен је видео плејер и снимак свирања виолине, која је након паузе од 70 година рестаурирана 2014. године, од када се свира једном годишње.

Испред организације УГ “Перило Забрежје”, Милан Катић је, при отварању две изложбе и манифестације нагласио да свирање поменуте виолине представља вид оживљавања једног музејског експоната али и подсећање на бурну историју Забрежја и Србије у XIX веку. Концерт је и шести пут, већ традиционално почео песмом “Што се боре мисли моје”, за коју је текст написао кнез Михаило Обреновић. Избор почетне композиције представља исказивања поштавања које и даље многе забрешке и обреновачке породице гаје према династији Обреновић. Наглашена је нада да ће концерт, као и музејска поставка бити културна вредност од ширег значаја након издавања историјске студије “Перило виолина”, поготово што Обреновцу недостају слични садржаји и манифестације.

Катарини Алексић упућена је захвалност за поклон који је додељен Музеју – гудало за виолину, а господину Милији Бранковићу за то што је поклоњено гудало бесплатно рестаурирао. Катарина није свирала свој инструмент, већ Перило виолину која се иначе не свира. Свирање виолине је било врло емотивно. Катарина је оправдала реноме концертмајстора једног од престижнијих оркестара у Србији. Свирала је и главну тему из филма “Шиндлерова листа”, композитора Џона Вилијамса, а историчарка уметности Марија Вуковић Бисерко захвалила се посетиоцима и апострофирала значај избора композиција.