“Kipuka” treća samostalna izložba Marije Čolić u Kolarcu od 8.2.2022.

Obrenovačka umetnica Marija Čolić (LINK) 8.2.2022. predstaviće svoje nove radove u tehnici akvarela, akrilnog spreja i tuša na staklu, na samostalnoj izložbi pod nazivom Kipuka u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, od 18-20 časova. Kipuka je treća samostalna izložba Marije Čolić čiji je preovlađujući motiv konj. Marija Čolić prvu samostalnu izložbu održala je u Torontu u Kanadi, a drugu u Beogradu. Učestvovala je na više od 45 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, pet puta na međunarodnom festivalu akvarela Fabriano u Italiji i pet puta na Bijenalu Akvarela u Beogradu, gde je 2020. osvojila prvo mesto za akvarel.

« of 2 »

Naziv Kipuka iz kataloga, po rečima Čolićeve potiče od motiva koji u knjizi Oušn Vonga Na Zemlji smo nakratko predivni (2020) predstavlja ostrvo, užarenom lavom nesprženi deo zelenila preostao nakon erupcije vulkana. Umetnica naslovom izložbe asocira na lični stav povodom umetničkog stvaralaštva, umetnosti i kulture u savremenom društvu. Sa druge strane asocijativnom alegorijom iz naziva izložbe umetnica poziva da se prisustvuje stvaralaštvu na ostrvu njene estetike koju gradi eksperimentalnom tehnikom slikajući svoj dugogodišnji omiljeni i drevni slikarski motiv – konja.

Izložbu će otovoriti istoričarka umetnosti Milena Nedeljković, koja smatra da “Marija gradi oblik jarkim bojama kao iz mašte, crnom koja je prati kao senka, plavom, nestvarnom i sanjivom – tako daje prednost određenoj tehnici da sama instinktivno bira svoj put. Ona kreira konja, a boja i tekstura određuje karakter. Iako je tema ista, ova plemenita životinja na staklu postaje više od jasnog i vidljivog, teksturom i osećajem koji izaziva u nama.”

Oslobađanje 2018 Marija Čolić kao učesnica performansa “Zona slobode” (desno- fotografija Darko Bjelanović) i koncert Renato Chicco tria u Domu kulture Studentski grad i radovi oko loga nastali prethodnog dana u Zabrežju tokom “Zone slobode” (levo- fotografija Jovan Nedeljkov)

Marija Čolić i Milena Nedeljković su članice Saveta galerije Kulturnog centra “Perilo” na Zabrežju, saradnice i učesnice međunarodnog EUnic jazz/alternativnog festivala Oslobađanje (Čolić-2017-2018, Nedeljković 2014-16).

Na naslovnoj fotografiji članka je delo Lava iz 2021. godine, koje će posetioci moći da vide na izložbi.

Internet medij “Zabrežje”: “Šta posetioci izložbe Kipuka mogu da vide novo u Vašem stvaralaštvu?”

Marija Čolić: “Novine u mom radu su istraživanje tehnike slikanja tušem, akvarelom i akrilnim sprejem na staklu, koje inače već tri godine koristim kao podlogu.
 Mogu reći da je slikanje na staklu jako zahtevno i nepredvidivo ali rezultat koji se dobije nakon dugotrajnog sušenja (obično 12 sati traje proces sušenja jer koristim dosta vode radi razlivanja bojenuh površina) često ume da me iznenadi i obraduje. 
Voda je moćan činilac, jedan od 4 elementa, u vodi je nastao život- tako je i na mojim slikama – voda im daje život.  Fine  i prozirne tokove boje voda pretvara u eterične površine, tanane teksture, stvarajući čitav jedan mali svet za sebe.
 Akrilni sprej koji sam nekada koristila kao fiksativ, sada koristim u samom procesu slikanja. On stvara jače nanose boje i snažniju i intenzivniju teksturu na staklu. Cela izložba je puna raznolikosti – od monohromnih do jarko obojenih slika, od tankih i prozračnih slojeva do debljih nanosa boje i laka.
Nadam se da će posetioci videti nešto više od mog veoma voljenog i od detinjstva korišćenog motiva figure konja. Volela bih da čujem njihove interpretacije. Uvek me raduje kada neko u mojim slikama protumači neku svoju ideju koja je opet, ahretipski povezana sa mojim  viđenjem i osećanjem poretka u kome simboli imaju najveću važnost i nosioci su velike energije još iz drevnih vremena čoveka i samih početaka civilizacije, u doba crtanja po zidovima pećina.”