Конкурс за годишњи излагачки и резиденцијални програм у КЦ “Перило”

Удружење грађана „Перило Забрежје“ расписује конкурс за годишњи излагачки/резиденцијални програм у Културном центру „Перило“ (Савска 192А, Забрежје-Обреновац). Конкурс је отворен до 26.2.2021. (продужен до 27.) . Период реализације програма је од 1. маја до 1. новембра 2021. године. На конкурс се могу пријавити уметници из Републике Србије појединачно или групно (за резиденцијалан боравак до четири дана један уметник, за излагање до три уметника)

С. Милојевић, С. Стојадиновић, Д. Ћорломановић- Фестивал “Ослобађање” 2018.

Уметнички савет КЦ „Перило“ у саставу: Бранко Белић (фотограф), Марија Вуковић Бисерко (историчарка уметности), Милена Недељковић (историчарка уметности), Марко Црнобрња (академски вајар), Марија Чолић (академска сликарка) и Маја Миловановић (академска сликарка) – опширније (https://www.zabrezje.rs/umetnicki-savet-galerije-u-kc-perilo/ ) размотриће пристигле пријаве и одговорити са коначном листом 1. маја 2021. године.

ПРИЈАВА СЕ ШАЉЕ НА МЕЈЛ konkurs2021@zabrezje.rs И МОРА САДРЖАТИ:

 • Контакт: име и презиме аутора, број телефона и адреса електронске поште
 • Опис (до 1000 карактера) и најмање 5 фотографија изложбених експоната (слика, скулптура…) у облику word или pdf фајла
 • Техничка спецификација пројекта: димензије материјала намењеног излагању и евентуалне специфичности поставке у галеријском простору. Материјал који аутор излаже мора бити одговарајуће опремљен што подразумева урамљене дводимензионалне радове опремљене за качење
 • Радна биографија уметника
 • Одговор на питање да ли у склопу постављања изложбе уметник жели да борави у апартману КЦ „Перило“ и да реализује уметничко дело за колекцију „Нови Зенит 2021“.

Услови Конкурса:

КЦ „Перило“ обезбеђује:

 • Галеријски простор (изглед Главне галерије КЦ „Перило“ је видљив као тлоцрт са димензијама)
 • Израду и штампање каталога и позивница, рекламне активности
 • Медијску најаву и фото-видео репортажу са отварања на интернет Медију  www.zabrezje.rs
 • Коктел на отварању изложбе
 • Материјал за реализацију рада у резиденцијалном боравку.

Излагач обезбеђује:

 • Превоз изложбе
 • Додатну опрему и техничку подршку у случају специфичних потреба поставке
 • Рад на резиденцијалном боравку (опционо).

КЦ „Перило“ – кратки опис

Културни центар „Перило“ отворен је свечано 2016. године. Основао га је УГ „Перило Забрежје“ (осн. 2010). Налази се на обали Саве у Обреновцу на излетишту поред пешчане плаже и бициклистичке стазе. У оквиру КЦ-а је апартман у којем уметници одседају током резиденцијалних боравака. Апартман је на спрату, има велику терасу, радни сто, кревет и ормар. У приземљу су купатило и кухиња. У дворишту КЦ-а налазе се велика бина, излетнички столови. КЦ поседује пројектор и озвучење. Располаже рекреативним кајацима, бициклима, рекетима. Надомак КЦ-а је Тениски клуб “Бели спорт” и на пешчаној плажи одбојкашки-бадминтон терен.

У 2021. години удружење “Перило Забрежје” обелележава стогодишњицу авангардног покрета Зенит и истоименог часописа (основан 1921. године у Загребу) уз новопостављени циљ: формирање Нове Зенит колекције. У саставу  Нове Зенит колекције биће уметничка дела настала на резиденцијалним боравцима на Перилу.

“Дијалог” (детаљ) – Д. Ћорломановић и С. Милојевић-резиденцијални боравак КЦ “Перило” 2018.

Колекција „Перило“ подржана је 2020. године од Министарства културе и информисања Републике Србије на конкурсу за музејско наслеђе. Излаже се у Галерији „77“ у сутерену и у Галерији на спрату. У оквиру сталне поставке Музејске колекције „Перило“ су фотографије младозенитиста, Травелера (осн. 1922. године у Загребу), зачетника перформанса и зенитистичког позоришта. Љубомир Мицић (1895-1971), покретач часописа Зенит, писац, есејиста објавио је чланак „ЗЕНИТИСТИЧКО ПОЗОРИШТЕ“ у часопису Зенит број 24 о представи Травелера „Они ће доћи“ . Копија сценариа представе је у Колекцији „Перило“. Међу Травелерима био је активан Јосип Сајсл (Josip Seissel 1804-1987) са 19 дела најзаступљенији сликар на Првој Зенитовој међународној изложби нове уметности одржаној у Београду 1924. године. Јосип је аутор прве апстрактне конкструктивистичке слике у југоисточној Европи – „Пафаме“ (1922). Осим Јосипа у Травелерима је био Милош Сомборски (1902-1983), незванични фотограф скупине и један од важнијих чланова. У потоњој архитектонској каријери био је један од водећих урбаниста Југославије.

Изглед Главне галерије на изложби “Авангарда, архитектура и урбанизам” Марије В. Бисерко и Ане Ранисављевић

Травелери и Зенит су инспирисали  међународни Eunic џез/алтернативни омладински фестивал „Ослобађање“ (осн. 2013) на којем су 2019. године учествовали уметници из 8 европских земаља уз подршку Амбасада Аустрије (пети пут), Мађарске, Италије и Данске. На  фестивалу су реализовани: савремена уметничка продукција, work in progress радови, резиденцијални боравци,  стручни радови из области историјских авангарди, перформанси, изложбене активности и остварена је на пољу џез музике универзитетска међународна сарадња Музичке академије у Грацу и Факултета музичке уметности у Београду www.oslobadjanje.org . Дела савремене уметности настала на Фестивалу “Ослобађање” су такође у Колекцији “Перило”.

Владимир Костадиновић квартет на Великој сцени ДКСГ-а, Фестивал “Ослобађање” 2017.