ВИДЕО-Џезмастерклас Владимира Костадиновића на О5-фесту 2017. и најава за 2018. годину

На Новом Београду од 7.7. до 9.7. 2017.год.   у оквиру петог Ослобађање фестивала одржан је тродневни џезмастерклас Владимира Костадиновића,  уз завршни концерт његовог квартета на великој бини у Дому културе Студентски град. Владимир је тренутно наш најзапаженији џез уметник на светској сцени млађе генерације, иначе бубњар и композитор. Живи и ради у Бечу, а мастерклас је одржан уз подршку Аустријског културног форума (у даљем тексту АКФ).

Прилика да се подсети на џезмастерклас је управо објављени промо филм, али и најава организатора да је постигнут договор да у Ослобађање тим као селектор мастерклас 2018. предавача уђе Милош Чоловић.Милош је од скора Грац студент  који је већ етаблирани џез басиста и добитник награде Миша Блам  за најперспективнијег младог музичара Србије. Он је и композитор и лидер Милош Чоловић триа.

Као и претходна три пута, и у 2018. партнер Ослобађања биће АКФ, као спонзор мастеркласа и концерта након Милошевог избора. Партнер је поново и Дом културе студентски град. Организатори напомињу да је фестивал намењен младим талентима у визуелној и музичкој уметности.

Пето Ослобађање је  представило Београду независни КЦ”Перило”, изложбом о Травелерима (младозенитистичко-дадаистичка група уметника основана 1922. која је практиковала џез, чији је члан био и Милош Сомборски, потоњи аутор ГУП Београда 1950-1972, по чијем плану је изграђен Нови Београд) у Малој сали где је одржан мастерклас.Фестивал је инспирисан зенитистичко-травелерском авангардном уметношћу која ни из далека нема адекватну презентацију у историји уметности и у културним институцијама Србије, те је оснаживање сећања у оквиру Ослобађање фестивала допринос исправном позиционирању ових узбудљивих покрета.

Зенит часопис је изабран испред наше земље да поред Мирослављевог јеванђеља буде у УНЕСКО светској дигиталној  библиотеци.

Пето Ослобађање одржано је 2017. и на Забрешком граду са  наступима визуелних и музичких уметника млађе генерације. Посебно треба нагласити изложбу УГ “М илутин Миланковић”која је употпуњена Перило-колекцијом-заоставштином др Светозара Варићака. Разлог је чињеница да је Светозаров отац Владимир, по речима Милутина Миланковића пресудно утицао као професор на њега да изабере пут науке. Светозар је становао код Алберта и Милеве Ајнштајн, јер је отац Владимир имао врло важну научну преписку са њима у време прављења теорије релативитета, те им је постао пријатељ. Сведочанство њиховог периода суживота из Цириха су биле дипломе и друга документа презентована на Забрешком граду-музеју на отвореном, у оквиру изложбе током феста, које заинтересовани могу погледати у оквиру сталне поставке КЦ”Перила“.