Kulturna politika Obrenovca (2016-2020)

Дана 15.4.2016.  у време предизборне кампање пред парламентарне и локалне изборе заказане за 24. 4. 2016. године у Републици Србији, предат је документ „Културна политика Обреновца“ и изложена идеја странкама заступљеним у Скупштини општине Обреновац. Аутор документа и предлога је био Милан Катић испред  УГ „Перило Забрежје“ .

Идеја је била да се потакне међустраначка демократска расправа о неупитним културним вредностима, питањима и донесу необавезујући закључци у предизборној полемици о постављеним предлозима. Уручен је представницима свих странака(потписи су у насловној фотографији овог чланка на „Порталу Забрежје“-једино су Двери имали печат у канцеларији, остали нису) и доносиоцима одлука осим странци УРС.

Странка УРС је имала своје представнике у Скупштини општине текућег сазива, али нигде у Обреновцу више нису имали своје просторије ни људе.  И поред напора да се дође до просторија и чланова ове странке, то није било могуће, те је то разлог због којег њима није уручен документ.

Документ је у УГ „Перило Забрежје“(осн. 2010) писан у оквиру статутарног циља „очување и унапређење културно-историјског наслеђа Перила, Забрежја, Обреновца и Београда“. Циљ писања и предаје документа свим странкама што се тиче УГ “Перило Забрежје”, је била Колекција „Перило”(ЛИНК) којом удружење располаже и њена, данас у 2020. години, неупитна међународна, културолошка важност (рад су подржале четири стране амбасаде(ЛИНК) и учествовали су уметници из осам европских земаља у 2020. години).

Овај чланак не служи анализи остварености задатих циљева. Писмо које је предато заступницима странака са неизмењеним текстом је испод наведено са italic словима и ово су ставке предатог предлога:

Тачке предлога које се тичу Забрежја и УГ “Перило Забрежје” (1-10) и оних које се тичу Обреновца (11-19)

1. Постављено обележјe на спомен парк у центру Обреновца (у центру Обреновца је спомен парк са костима погинулих првобораца, народних хероја и бораца НОБ-а. Након 3 писма властима УГ „Перило Забрежје“ нема реакције и одговора поводом проблема што гробница није обележена. Неопходно је премештање погребних остатака или обележавање места. У Перило колекцији се налазе лични предмети Перке Вићентијевић и Владе Аксентијевић, који обоје потичу из куће почетка српске дипломатије и били су међу образованијим носиоцима борбе против фашизма.)

2. Подршка европском пројекту за ЕУ фондове „Забрешки град-музеј на отвреоном“ и споменик проти Матеји Ненадовићу, неоавангардистичког стила („Забрешки град-музеј на отвореном“ почетни пројекат на којем радимо је био некада лука и царина. То до скоро запуштено и неискоришћено место смо живели и мапирали пројектом на којем УГ “Перило Забрежје“ ради поводом бројних конекција и додирних тачака Перило колекције са личностима и простором Забрешког града. Идеја је споменик неоавагнардистиког стила са идејом промоције везе Забрежја са унапређењем европске комуникације. Постоји и веза са урбанизмом најбитнијих градских центара старе СФРЈ са Забрежјем, те поред већ постојећих споменика у Ваљеву циљ нам је да се подигне споменик великану који је на Забрежју подигао устанак, отпочео дипломатију и потом био први премијер Србије на месту које је са протиним Ваљевом било спојено пругом.)

3. Унапређење „Ослобађање-фестивала“ регистрованог и заштићеног бренда и подршка ради туристичко-културолошке промоције од међународног значаја (На првом фестивалу 2013. год се десила подршка тадашње комисије за НВО и тадашњих 26 програма. Од тада до данас, иако је понуђено 53 културна програма 2014. и 2015, уз учешће уметника и институција из 9 земаља, за ову манифестацију је одвојено нула динара из буџета ГО Обреновац, уз игнорисање које је кулминирало 2015. године, када запослени који воде сајт ГО Обреновац нису ни обавестили грађанство да је Забрешки град био домаћин Леонардиано музеја из Италије и био битан центар међународне културе Србије са 27 програма.)

4. „Перило спомен-излетиште“, место почетка српске дипломатије, спомен табла, плажа, спортски терени на песку, амфитеатар погодан за предавања у природи (постоји најава помоћи од стране фондова обнови нашег пројекта).

5. Перило колекција похрањена у Дом на Забрежју и стална поставка (у тој колекцији која је у току процеса проглашења за културно добро су предмети из дома почетка српске дипломатије и културолошки артефакти из периода авангарде и Загреба после Првог рата, који се обрађују у међународним институцијама културе, а нажалост још увек нису добили свој простор у свом природном окружењу на Забрешком граду. Уз подигнут споменик Проти Матеји Ненадовићу колекција би била културолошка целина од значаја за Србију и Европу. )

6. Библиотека Данило Хаџи Вићентијевић у дому на Забрешком граду (најстарија тематска библиотека у Обреновцу са 230 наслова и тематиком историја и дипломатија је неискоришћена иако је историја Забрежја уско повезана са личностима које су у вези са Забрежјем и том библиотеком).

7. Шеталиште од Забрана до Перила ( обнова запуштеног шеталишта и забрана везивања сплавова и заузимања обале од стране власника нелегалних објаката који спречавају коришћење обале и самог излетишта које је низводно од фекалних испуста са сплавова. Забран је престао да буде обреновачко купалиште услед овог проблема.)

8. Обнова цркве на Забрежју (7.7.1521. Сулејман Величанствени је порушио цркве у Мислођину, Грабовцу и на Забрежју. Једино још Забрежје нема обновљен верски објекат. Постоје покушаји да се објекат обнови; потребна је помоћ. У Перило колекцији су предмети које је купио Беља Вићентијевић који је Забрежју поклонио зеемљу за прву школу на којој треба да се зида. Постоје одређени проблеми које је потребно решити у министарству Просвете.)

9. Подршка књизи о обреновачкој породици у чијем дому је отпочела српска дипломатија након књиге проф. др Ирине Суботић о авангардним Травелерима (син забрешке учитељице је био авангардиста и потом урбаниста Београда, Сарајева, Загреба, Новог Сада, Подгорице и црногорског приморја)

10. Препарација и чување парне електране из комбината „Бора Марковић“ Забрежје (И парна електрана нестаје, након трајно изгубљене дизалице, која је требала да буде симбол нашег места и привредни споменик од међународног значаја)

11. ПРЕДЛОГ И ОКОСНИЦА КУЛТУРНЕ ПОЛИТИКЕ ОБРЕНОВЦА: Обнова манифестације Милошеви дани, период од Ивањдана 7.7. „Ослобађање фестивала“ Забрежје до Петровданског вашара 12.7. са локацијама: 1. Библиотека „Влада Аксентијевић“, културно историјски програм 2. „Ослобађање фестивал“ Забрешки град, џез, авангарда, реге, перформанс 3.Плато код хотела, комерцијални концерти и КУД-ови, међународни сусрети 4. Вашариште, законом регулисано учешће комерцијалних понуђача 5. Перило излетиште, спорт на песку, камп 6.Забран излетиште – камп 7.Шеталиште, уз Саву између Забрана и Перила (Обреновачко лето 2015. је промашај који својом разуђеном понудом нема ефекта на грађанство. Неопходно је концентрисати културна дешавања на атрактиван период којим ће бити привучени и посетиоци са стране, а „Ослобађање“ и Петровдански вашар јесу оквир за вишедневно смислено и међународно препознатљиво решење за подизање културно-туристичке атрактивности обреновачке понуде.)

12. Културолошко редефинисање Петровдана и Крстовдана у манифестације од националног значаја и одређивање естетских аспеката (тренутно су то манифестације у којима се незаконито без означавања нуде порнографски садржаји поред којих пролазе деца. Вашариште се претвара у бувљак на коме се без икакве здравствене контроле тргује на најпримитивнији начин, без икакве везе са српском духовношћу и историјом. На улазу у град у последње две године појавиле су се проститутке као тековина скаредности и духа који нико не контролише.)

13. Комисија за културу ГО Обреновац састављена од образованих људи са адекватном стручном спремом и радним искуством (Историчари уметности и дипломци смера менаџер у култури на чело комисије за културу. Тренутно је проблем инертност и неактивност у комисији и објектима и мала количина средстава у буџету која се одваја за културу, као и блокирање људи који имају жељу да раде)

14. Обнова Археолошко-завичајног музеја и повраћај експоната нађених на територији Обреновца у Обреновац (Музеолошка обрада налазишта у Црквинама, везана за Обрeновац. Не постоји свест о историјском и културолошком значају Обреновца и јака је тенденција промене културолошких навика. Неопходно је ући у траг бројним експонатима из некадашњег археолошког музеја у Обреновцу и надопунити налазима новијег датума)

15. Споменик Милошу Обреновићу. Градска студија о државотворном доприносу Милоша Обреновића (најбитнији државник новије српске историје је повезан са брендом киселе воде, а не са династичким именом Обреновца, стварањем институција државе и слободом коју нам је извојевао)

16. Преуређење централног градског трга и поновно озелењавање парка (тренутно је Обреновац град са једним од најружнијих бесмислених урбанистичких решења за централни градски трг, иако је светском урбанизму подарио Милоша Сомборског, који је успоставио и градове и урбанистичка правила тог битног сегмента науке о култури живљења. Нелогични квадар на центру треба склонити и поставити траву уместо њега. Споменик страдалима у ратовима од деведесетих је стављен без икакве логике да се гледа са спомеником палим борцима.)

17. Студија о историјском и културолошком доприносу династије Обреновића српској државности, стална музеолошка поставка и монографија.(Неискоришћен туристичики евроинтеграцијски потенцијал позитивне комуникације Европе и Србије који се дешавао у доба Обреновића у Обреновцу, Скели и Забрежју).

18. Регулисање три споменика у парку код насеља Тополице (тренутно је споменик Влади Аксентијевићу и Буди Давидовићу, споменик Дарку Радовановићу и Краљу Александру један поред другог, без икаквог реда и смисла).

19. Изложбна галерија у старој апотеци из 19. века у улици Милоша Орбеновића. (Изложба Милице Црнобрње је наговестила велики културолошки потенцијал овог простора који је и даље руиниран након полаве 17.05.2014.)