Представљање књиге “Окрајак времена” аутора Марка Бошковића (1992-2019) у Библиотеци “Влада Аксентијевић” 20.5.2022.

У петак 20. маја 2022. године у 19 часова, у време када дозревају белопољске вишње, породица Бошковић и издавач Библиотека “Влада Аксентијевић” представиће постхумну књигу поезије Марка Бошковића (Бело поље, 1992 – Америка, 2019) у обреновачкој градској библиотеци.

Књига је реализована на иницијативу најуже Маркове породице која се, како је написано у књизи, настанила у Белом Пољу пре непуна три века. Песме су прикипљене са различитих страна. Неке је писао као посвету на корицама поклоњених књига. “Окрајак времена” осим поезије садржи и трактат-исповест Марка Бошковића о разлозима због којих пише:

“Ја не пишем да бих писао кад ми се пише, већ пишем да бих дисао кад ми се не дише”

Ауторка ликовног дела на корицама је обреновачка сликарка Дуња Ћорломановић. Рецензент књиге је професорка српског језика и књижевности Даринка Бјелица, која је предавала Бошковићу. Написала је у рецензији:

“Маркова поезија је поезија побуне, немирења, на тренутке цинична, али изнад свега поезија љубави према свему што је људско. Жели да домаћински уреди време у којем се затекао…стасао је у Човека и Песника који ће поклоњеним божјим даровима надрасти своје време.”

Марко Бошковић био је вуковац, фудбалер, одличан студент, омиљен пријатељ, син узданица, брат две сестре, шмекер и сада постхумни песник свог Белог Поља, Обреновца и чудног времена промене у којем је живео.

Потражио је срећу преко океана у Америци. Боравак у туђини утврдио је у њему сећање на укус белопољских вишања, родни крај и људе који су му недостајали. О томе је писао. Планирао је да изда књигу, али остављање за будућа времена и чекање да се склопе коцкице су га омели. Град Обреновац заслугама породице ипак сада има надахнуто поетско сведочанство, које има значај не само за Бошковиће већ и за историју уметности и књижевности града на Тамнави, Колубари и Сави.

Маркове зреле укусе и слатке плодове они који су га поштовали и волели неће доживети због несреће из 2019. године у којој је погинуо у 27. години живота – кобној години у којој су нас напустили и Џенис Џоплин, Џими Хендрикс, Курт Кобејн, Ејми Вајнхаус. Зато је издата књига да сећа на њега, али и буде уткана у историју књижевности Обреновца као дело од значаја.

Марко Бошковић у књизи “Окрајак времена”:

Зреле вишње тамо иза шупе ка Тамнави…за мене најскупље”