Изложба вајара Марка Црнобрње у Zepter музеју

(Фотогалерија) Изложба “Сећање на август ” аутора Марка Црнобрње отворена је 7.  новембра у Zepter музеју у Кнез Михаиловој бр. 42. Изложена дела су настала у 2019. години. Ауторка поставке је Гордана Станишић, која је и ауторка монографије “Марко Црнобрња-О великим малим људима … и малим великим бригама ” из 2019. године у издању Фондације Вујичић Колекције.
Марко Црнобрња је рођени Обреновчан и вајар млађе генерације чији је pад определило рано родитељство. Његове скулптуре, углавном од дрвета, реализоване су као помоћ у комуникацији и едукацији деце. Улоге родитеља и детета су у Марковом делу равноправне. Ракурс из којег у свом опусу скулптуром обрађује идеју je дечији и духовит. Маркове скулптуре су у сталној поставци Педагошког музеја, а налазе осим у више Народних музеја широм Србије и у сталној поставци савремене уметности Zepter музеја, поред дела великана југословенске и српске уметности (ЛИНК). Марко је излагао у земљи и у иностранству.

Поставка изложбе “Сећање на август” је подељена у три целине. Највећа просторија је у приземљу музеја. Приказује скулптуре у техници дрво и челик. Аутор је описао укалупљивање и затварање које у септембру предстоји школарцима. Уједначеним типским дрвеним четвртастим кутијама/скулптурама под називом “Август” аутор је представио предстојеће школске предмете, а металним скулптурама које носе назив “Рђава посла”, постављеним на поду нагласио je контраст и игру. Четири металне скулптуре приказују брзину и слободу игре на распусту који се завршава. Целој поставци металне скулптуре су дале динамичност. У малом холу испред степеништа су скулптуре са дечаком са пиштољем, глумцем и пијанистом који размишља о фудбалу. Ове скулптуре су по начину израде ближе ранијим ауторовим радовима. У мањој просторији на спрату су слике састављене од обрађених паралелних летвица рађене техником плитког дубореза. Тема су илустроване поруке родитељима.

Приказани крај распуста у августу, претеривање у несташлуцима и игри посетиоцима изложбе побуђују топла осећања, носталгију и указују, уз увек присутну Маркову духовитост, на значај тих слободних момената. Изложба је продужена због интересовања до јануара. Биће упамћена по чињеници да је понудила монографију уметника који је тек ушао у четрдесету годину живота, а иза себе има обиман запажен рад. Истовремено са изложбом Марка Црнборње, у Музеју савремене уметности била је у току изложба Марине Абрамовић, а у Народном музеју, паралелно су била изложена дела Ивана Мештровића у оквиру изложбе 40 дела из колекције институције.

https://www.facebook.com/watch/?v=1007463259333474


Марко Црнобрња је два пута излагао на Забрежју у оквиру Фестивала “Ослобађање”. Подржао је реализацију независног културног центра на Перилу.

Фотографије: Милан Катић

« of 2 »