Изложба “Михаило 1077-1867-1944” у КЦ Перилу

У оквиру манифеставије Дани европске баштине у КЦ Перилу ће се од 17. часова 24.9.2017. одржати изложба “Михаило 1077-1867-1944” уз пратећи музички програм.

Изложба је о три Михаила: Војиславићу, Обреновићу и Вићентијевићу.

Рад о Војиславићу и години 1077. када је крунисан, написао је историчар Иван Вукосављевић, о Обреновићу  и години 1867. када су враћени кључеви од стране Турака Србима историчар Небојша Дамњановић( за манифестацију Ослобађање 2013) а о Вићентијевићу историчар Данило Хаџи Вићентијевић(извод из животописа: Милан Катић).

Централна личност је млади Михаило Вићентијевић који је као гимназијалац, сликар, песник и виолиниста погинуо са 17 година на сремском фрону у Другом рату. На изложби ће бити презентоване његове уметнине-слике, документа, фотографије и песме. Изложене ће бити и две песме посвећене Михаилу након његове погибије.

Поставку савремене уметности у оквиру Перило колекције ће направити Дуња Ћорломановић, ауторка више радова на Перилу и о Перилу.

УГ “Перило Забрежје” као организатор располаже и презентује колекцију предмете међу којима посебно место заузима виолина из 19. века коју је свирао оснивач Обреновачког црквеног хора Драгољуб Вићентијевић, а након њега последњи Михаило. Виолина је рестаурирана за манифестацију Ослобађање 2014. када ју је свирао Жељко Шишић.

У оквиру музичког програма наступиће Јелена Фунтек која је на мастер студијама виолине управо на Перило виолини са песмом “Што се боре мисли моје”. Концерт је подржала ГО Обреновац.Након те песме на прогаму је Бах на Јеленином инструменту.

Наступиће и КУД “Драган Марковић” дечији ансамбал, а за крај је резервисана радионица музичке продукције Римедага, локалног уметника и продуцента који је најавио промотивни dj сет. Полазници ће моћи да науче како да користе у оквиру 8 часова:

-ratlike i odabir DAW-a
– postavka projekta
– princip kod razlicitih zanrova muzike
– produkcija elektronske muzike
– obrada i implementacija vokala u mix
– mix i finalizacija projekta
– master i finalna obrada

Добродошли!