“Михаило 1077-1867-1944” 2017

У КЦ “Перилу” је 24.9.2017. свечано отворена изложба “Михаило 1077-1867-1944” у оквиру манифестације Дани европске баштине. Ово је било други пут да се манифестација одржава на Перилу.  Разлог за учешће на манифестацији јесте “Перило колекција”, које у удружењу “Перило Забрежје” брендирају као колекцију предмета из куће почетка српске дипломатије и европске комуникације из 1804, када је Прота Матеја  написао чувена дипломатска писма аустроугарским достојанственицима.

Овај пут је избор пао на изложбу о три Михаила, првом дукљанском-словенском краљу Михаилу Војисављевићу у оквиру које је текст написао Иван Вукосављевић, кнезу Михаилу Обреновићу у оквиру које је текст писао историчар Небојша Дамњановић и Михаило Вићентијевић у оквиру које је текст писао Данило Хаџи Вићентијевић, а избор направио Милан Катић.

Изложене су и слике, песме и виолина Михаила Вићентијевића, који је са својих 17 година 1944. погинуо на сремском фронту као гимназијалац.

Пратећи музеички програм се десио у дворишту.Нaступили су КУД “Драган Марковић”-дечији ансамбал, Јелена Фунтек на Перило виолини и на крају DJ Rimedag. Концерт на виолини и манифестацију је подржала ГО Обреновац-Комисија за културу.

На Перило виолини ове 2017 године је свирана по четврти пут песма “Што се боре мисли моје” , кнеза Михаила, али овај пут уз важан јубилеј 150 година од враћања кључева српских градова од стране Турака. У оквуру КЦ Перила један од важних експоната је пећ краљица која је довежена са прославе враћања кључева. Поставку Савремене уметности настале на резиденцијалним програмима је  урадила један од аутора: Дуња Ћорломановић. У КЦ “Перилу” постоји поставка о Зенит часопису и о младозенитистима Травелерима.  Стална поставка “Са Јулком кроз време” Милене Недељковић је на спрату и сведочи о деветанестом веку на Забрежју и научно-образовним конотацијама.

Изложба “Михаило 1077-1867-1944” ће бити постављена до 31.12.2017.