Фотографије Милоша Сомборског на ДЕБ 2020

У оквиру изложбе “Европа и колекције Перило” у КЦ Перило на Забрежју (савски део Обреновца) у септембру на манифестацији Дани европске баштине, Удружење грађана “Перило Забрежје” ће премијерно представити део колекције фотографија Милоша Сомборског. Једна од њих је на насловној фотографији чланка.

Изложбу као и истоимени пројекат је подржало Министарство културе и информисања на конкурсу за музејско наслеђе 2020. године.

Милош Сомборски је јединствена личност авангарде. Био је фотограф младозенитистичке групе Травелери, чије је наслеђе на Забрежју било инспирација за омладински џез/алтернативни Фестивал “Ослобађање“. Фестивал је 2019. године захваљујући ентузијазму организатора и вредности авангардног наслеђа које се баштини у оквиру колекције Перило добио подршку амбасада Аустрије(пети пут) , Данске, Италије и Мађарске и етикету EUnic, која сигнифицира манифестацију од европског значаја. Милош Сомборски је у оквиру Фестивала “Ослобађање 2019” добио своју Wikipedia страницу.

На изложби, посебан нагласак биће на презентацији музолошких аквизиција Културном центру на Перилу. Поклонодавци су Невена Муслић (девојачко Бошњак), братаница друге Милошеве Жене Милене и Маја Плавшић (1931-2018), ћерка оснивача Травелера, Чедомила Плавшића и носиоца аутораских права зенитистичког сликара Josipa Seissela (зенитистички надимак Јо Клек), којима су у најави манифестације у удружењу “Перило Забрежје” изразили велику захвалност. Милош је Мају два пута венчао и крстио. Маја је говорила да јој је Милош други отац.

Изложба и потоња монографија ће бити заједнички чин захвалности на свему у чему је Милош дао свој допринос. Као авангардиста, фотограф, али и архитекта-урбаниста.

Удружење “Перило Забрежје”(осн. 2010) на манифестацији прославиће првих десет година рада.