Опис

МЗ “ЗАБРЕЖЈЕ”
Адреса: Александра Аце Симовића 235
Телефон: 011/8755-139
Виши референт за административно техничке послове МЗ Забрежје: Тамара Јеринић, тел. 064/8322-158

Председник привременог Савета МЗ Никола Белић

Забрежје лежи на десној обали реке Саве на 45. км узводно од Београда.Прво помињање имена села датира из 1429. године у време владавине деспота Ђурђа Бранковића.Прво дипломатско писмо написано је у Забрежју 1. марта 1804. године, у кући Пантелије Ружичића. Писмо је написао прота Матеја Ненадовић митрополиту карловачком Стратимировићу у Сремске Карловце и аустријском принцу  Карлу.

На Забрежју постоји музеј са колекцијом предмета из 19. века у којем је овековечена овај важан сегмент српске историје . Забрежје је најзначајније лучко место на реци Сави, која је пловна у целом свом току управо до Забрежја. Ту се одвијао целокупан промет роба и услуга, а одатле се роба даље, воденим и сувоземним путевима, одвозила у остале крајеве Србије. Изградњом пруге уског колосека 14. септембра 1908. године ови крајеви су добили директну везу са обалом Јадранског мора. Воз је из Забрежја преко Лајковца,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Горњег Милановца, Чачка, Ужица, Сарајева и Мостара, једним краком, долазио до Дубровника, а другим краком до Херцег Новог и Зеленике. У периоду између два светска рата Забрежје је било значајно индустријско место. Осим пристаништа  и железничке станице, ту су постојале још и зграда Лучке капетаније, царинарница, фабрика кухињске соли, фабрика индустријског шпиритуса, парни млинови и стругара за резање дрвене грађе и др. Највећим делом извоз пољопривредних производа ишао је преко Забрежја.Забрежје је у том периоду имало 11 кафана и два хотела. Управо у једном од њих, хотелу “Србија” изведена је прва позоришна представа још 1897. године.

Године 1928. саграђена је зграда општине и суда, у којој се данас налази пошта. На темељима некадашњег хотела “Босна” саграђен је данашњи Дом културе.

У Забрежју је 22. августа 1948. год. одиграна прва ноћна утакмица у новој Југославији између ФК “Дрводељац” из Забрежја и ФК “Партизан” из Београда.Забрежје данас има 970 домаћинстава, око 3.200 становника и 2.352 уписана бирача.