Predstavljen “Give Me 5” program festivala Oslobađanje 2020

Osnivač festivala Milan Katić i muzički urednik Miloš Čolović predstavili su “Give me 5”, program osmog zabreško-beogradskog edukativnog džez/alternativnog festivala “Oslobađanje 2020” (osnovan 2013). Radi se o edukativnom programu u kojem će dosadašnji džez učesnici, a potom i ostali, predstaviti pet albuma koji su na njih uticali na početku karijere da se opredele za instrument koji danas sviraju.

Ideja projekta “Give Me 5” je da se održi kontinuitet festivala na kojem su 2019. godine učestvovali džez umetnici iz osam evropskih zemalja i koji je podržan od strane ambasada Danske, Mađarske, Italije i Austrije (šesti put), zbog čega je dobio EUnic sertifikat. Usled nemogućnosti organizovanja koncerata, masterklasova i izložbi, ovaj program osim edukativnog segmenta, po izjavi organizatora, ima za cilj i međusobni pozdrav i komunikaciju učesnika, organizatora i publike – otud naziv “Give Me 5” i logo – dlan spreman za pozdrav. Druženje, masterklasove kao i koncerte na “Oslobađanju”, nažalost, moramo sačekati.

U tehničkom smislu realizaciju predstavlja niz članaka koji će sukcesivno biti postavljani na oficijelni sajt festivala www.oslobadjanje.org . Moguće je i prijaviti se na facebook event (ovde LINK), jer će u tom slučaju stizati notifikacije o svakom novopostavljenom “Give Me 5” izboru-pozdravu.

Mnogi umetnici su već odgovorili. Miloš i Milan su odlučili da najpre postave “Give Me 5” dvojice eminentnih profesora: džez pijaniste i profesora u penziji FMU i srednje muzičke škole “Stanković” u Beogradu, Miše Krstića i džez pijaniste i profesora najstarijeg džez odseka u Evropi- Muzičke akademije u Gracu, Renata Chicca.