Пети Дани европске баштине у КЦ „Перило“ 27.9.2020. уз подршку Министарства културе

У Културном центру „Перило“ на Забрежју, Милан Катић и Марија Вуковић Бисерко, чланови управног одбора удружења „Перило Забрежје“ најавили су на конференцији за штампу за 27. септембар у 15 часова отварање две изложбе, у оквиру петог учешћа удружења на Манифестацији „Дани европске баштине“.

Медија центар Београд. Конференција за штампу са проф. др Ирином Суботић поводом отварања КЦ “Перило” 2016.

У удружењу су истакли да ће на овогодишњу тему „Наслеђе и образовање“ одговорити уз подршку Министарства културе и информисања Србије, сектора за музејско наслеђе. Пројекат носи назив „Европа и колекције Перило“. Милан и Марија су нагласили да је овогодишња тема у складу са активностима и циљевима удружења, које се од оснивања 2010. године бави едукацијом деце, младих и публике кроз стручна вођења кроз изложбе, стручне радове, одржавање радионица и кроз омогућавање приступа стручној литератури у богатој библиотеци удружења.

“Наша баштина” – Први Дани европске баштине у КЦ “Перило” 25.9.2016.

Најављено је свечано и премијерно представљање широког спектра експоната у адаптираном објекту проширених излагачких капацитета и уређење сталне поставке на месту где је почела позитивна европска комуникација ( 1804. године Прота Матеја Ненадовић написао је на Перилу чувена дипломатска писма у Првом устанку). Наглашено је да удружење наставља позитивну европску сарадњу. Сарадња са европским амбасадама реализује се у оквиру омладинског џез-алтернативноg фестивала „Ослобађање“, основаног 2013. године, који је инспирисан наслеђем. Фестивал је 2019. године понео EUnic етикету.

У склопу активности пројекта предвиђено је издавање две публикације. Прва носи назив „Перило виолина“, чији је аутор Милан Катић, и управо је објављена, а друга је Монографија састављена од стручних радова више аутора.

У галерији  у сутерену биће представљен завичајни део колекције, који потиче из периода од 1804. године до 1944. године. Посетиоци ће моћи да виде спомен стелу Пантелије Ружичића, у чијем дому је Прота Матеја Ненадовић написао чувена дипломатска писма Аустријским достојанственицима, као и сабљу-јатаган попа Леонтија Марковића из Првог устанка. Такође, биће презентована нумизматичка колекција, документа, разгледнице, фотографије, употребни предмети итд. Аутор поставке је Милан Катић, председник УО „Перило Забрежје“.

У Главној галерији биће представљена изложба „Авангарда, архитектура и урбанизам“, посвећена Милошу Сомборском, члану авангардне групе „Трaвелери“, архитекти и урбанисти. Ауторке изожбе су Ана Ранисaвљевић и Марија Вуковић Бисерко, историчарке уметности. Изложба ће имати за циљ да представи различите радове и дела Милоша Сомборског, који до сада нису довољно истражени, од авангардне фотографије и колажа, до архитектонских и урбанистичких планова Београда, Подгорице (тада Титограда), Новог Сада, Даниловграда, Улциња, Бугојна, луке Бар. Изложбом ће бити представљена јединствена естетика аутора у различитим фазама његове каријере. Премијерно ће бити изложени Октобарска награда града Београда добијена за изградњу Новог Београда, коју је потписао Бранко Пешић, и манифест Травелера. Изложиће се репродукције авангардних радова Јосипа Сајсла (Josip Seissel aka Јо Клек), најближег сарадника и пријатеља Милоша Сомборског, који је са 19 дела био најзаступљенији сликар на Првој зенитовој међународној изложби нове уметности из 1924. године у Београду. Ауторке ће описати зенитистичко позориште и представу Травелера „Они ће доћи“. Изложба представља увод у захтеван истраживачки рад који ће спровести ауторке поставке, а чији резултат ће бити текстови у Монографији крајем 2020. године.  

У Главној галерији биће представљена фактографска и документаристичка изложба о Светозару Варићаку, доктору хемије, научнику који је на многим пољима био пионир примењене хемије. Као студент становао је код Милеве Марић и Алберта Ајнштана у Цириху. Део о хемији Светозара Варићака обрадиће дипломирана хемичарка Маријана Новитовић.

Након отварања изложбе, од 17 часова планирана је промоција књиге Милана Катића „Перило виолина“, о музејском експонату-инструменту који је свиран у три века. Модератор разговора биће Марија Вуковић Бисерко, а о књизи ће говорити рецензент Весна Алексић, вишеструко награђивана списатељица и аутор. Након промоције књиге, мини концерт на Перило виолини одржаће Катарина Алексић, концертмајстор Симфонијског оркестра РТС-а.

Од 19 часова публика ће имати прилику да погледа филм „Нова уметност двадесетих година – зенитизам, дадаизам, конструктивизам“, режисера Драгомира Зупанца и уреднице Дуње Блажевић, из 1983. године.

На конференцији је на крају закључено да Пројекат има и локални значај, јер њиме Обреновац добија систематизовану музејску поставку којом се позиционира на културној мапи Србије и Европе.