Нова лего подела деци Забрежја на “Дан дипломатије” 14.3.2022.

Прошло је седам година од поделе донације Lego charity фондације на Забрежју, у организацији УГ “Перило Забрежје” (14.3.2015). Донација у виду лего коцки подељена је поплављеним клинцима са територије општине Обреновац. По најави организатора коцкице ће бити поново дељене на Дан дипломатије 14.3.2022, али овај пут најбољим ђацима у школи на Забрежју – истуреном одељењу ОШ “Посавски партизани”. Поделом и дружењем са децом у школи почеће пета манифестација Дан дипломатије на Забрежју (цео програм овде ЛИНК).

« of 5 »

На крају наставног дана учитељице Јелена и Маријана читаће песму ауторке Евдокије Јулке Вићентијевић (1876-1960), забрешке учитељице из XIX века, која је објављена у књизи “Колекција Перило, хемичар Светозар Варићак и архитекта Милош Сомборски” (издавач УГ “Перило Забрежје”, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, 2021), аутора Милана Катића.

Разлог за представљање књиге и читање песме Јулке Вићентијевић у забрешкој школи је историјски догађај који се одиграо 14.3.1804. године, када је прота Матеја Ненадовић почео српску дипломатију на Забрежју – написао чувена дипломатска писма аустријским достојанственицима и Митрополиту Стратимировићу. Писма је написао у кући Пантелије Ружичића – претка Евдокије Јулке Вићентијевић и њеног оца Милоја Беље Вићентијевића, који је поклонио Србији и Забрежју своју земљу за зидање забрешке школе. Милоје Вићентијевић је у књизи такође представљен фотографијама, употребним предметима, оружјем и многим другим експонатима Колекције Перило из периода од три века (XIX-XXI), који причају причу о науци, образовању, уметности и слободи. По речима организатора идеја посете школи је, осим поклањања књиге, обележавање важног јубилеја за српски народ и указивање на значај чувања и поштовања прошлости.

Лего коцкице је 2015. године довезао из Данске Забрежан Бошко Јовановић, а поделу и реализацију донације помогли су још и свештеник отац Александар Самарџић, Тања Марковић, Зорица Бундаловић, конзул Јасмина Кљајевић Веселиновић, Борис Ђекић, уз подршку амбасаде Краљевине Данске (ЛИНК). Амбасада Краљевине Данске и Министарство културе Данске су 4 године касније (2019) подржали и забрешко-београдски међународни Фестивал Ослобађање (ЛИНК).