Фестивал “Ослобађање 2018” и награђени млади уметници Србије

Објављен је завршни филм шестог међународног фестивала џез и алтернативне уметности “Ослобађање” на официјелном youtube каналу(линк). Фест је одржан 6. и 7. јула на Забрежју и Новом Београду.

У четвртој сарадњи са Аустријским културним форумом у Дому културе студентски град је одржан џез мастерклас и завршни концерт професора импровизације Renata Chicca, којег је селектовао музички уредник фестивала, Милош Чоловић, контрабасиста и лауерата Миша Блам награде за најперспективнијег младог џез музичара  Србије за 2017. годину. Reнато је познат у Европи по чињеници да је завршио Музичку академију у Грацу (Аустрија) и College of music Berklee(Америка) и потом живео и свирао у Њу Јорку  као члан најеминентнијих џез састава попут Lionel Hampton orchestra и Jon Hendrics company.

« of 3 »

На крају фестивала Ренато је рекао:”Била ми је част и задовољство учествовати. Објашњена ми је тема “Ослобађање” и са тим појмом повезана традиција. Врло интересантно. Хвала на гостољубивости!” . Милош Чоловић је за портал Забрежје изјавио: “Ослобађање је до сада имало прилику да угости два врсна предавача са самог врха џез сцене у Европи. Бројни млади џез музичари у земљи и региону имају корист од тога и сматрам да уз већу финансијску и медијску подршку Ослобађање фестивал може постати веома битан део џез дешавања у региону.”

На Забрежју је 6. јула фестивал отворио Александар Бранковић, фронтмен Алеје Великана, бенда који је стигао на Ослобађање, као победник Зајечарске гитаријаде 2018.  Наступ су имали Олга Симоновић на клавиру, виолина-контрабас дуо Јелена Фунтек и Никола Кнежевић, затим хип-хопери Циник&ЛОЛ и алтернативни састави Cassidys Brewery(Београд), Алеја Великана(Београд) и на крају Кени није мртав(Крушевац).

« of 2 »

На официјелном каналу фестивала Ослобађање су представљени снимци са концерата.

За време концерата је реализован перформанс „ЗОНА СЛОБОДЕ- осликавање сценографије бојама музике“ у оквиру којег су изабране форме на бини осликале уметнице Дуња Ћорломановић, Сара Милојевић, Марија Чолић и Сузана Стојадиновић. Пред очима публике су празни бели стиропори добили боје и постали уметничка сценграфија.

Уз изложбу радова са претходних манифестација, која су део Колекције Перило у поставци Чеде Петровића, запажено место је имала велика скулптослика ауторки Дуње Ћорломановић и Саре Милојевић реализована специјално за шесто Ослобађање. Наслов је „Дијалог“, а ради се о разговору који су водили творац авангардног футуризма Маринети и један од браће Мицића, Бранко Ве Пољански заступник зенитизма- јединог балканског аутентичног авангардног покрета, теме која је дугогодишња инспирација Ослобађања. Дело представља реактуелизацију овог недовољно познатог српско-југословенског покрета, названог по часопису Зенит,  уметничком обрадом чињенице да се у европским оквирима, у време “Дијалога” равноправно котирао са осталим европским авангардним покретима.

На завршном дану Ослобађања на Новом Београду у Великој сали Дома културе студентски град је најпре наступио Бојан Цветковић клавирски трио (Давид Гегић контрабас, Никола Бановић бубњеви), а потом професор Renato Chicco са Милошем Чоловићем и Луком Матићем на бубњевима. На драперији су током концерата као сценографија биле изложене слике настале у оквиру ЗОНЕ СЛОБОДЕ на Забрежју, које су ка Новом Београду пловиле Савом у пројекту вОдОм (завршни филм).

Програм фестивала је најављен на регионалној тв станици Н1 и успешно спроведен иако су средства са којима је реализован  више него скоромна.

Директор фестивала Милан Катић је на крају рекао:” Велико је задовољство било сарађивати са двојицом награђених младих уметника- Милошем Чоловићем и Александром Бранковићем, који су се бавили организацијом и музички уредили програм на Новом Београду и на Забрежју. По њима и по ЗОНИ СЛОБОДЕ ће бити упамћен овогодишњи фестивал.

На Забрежју су у оквиру сталне поставке КЦ”Перила” изложена дела младозенитиста Травелера(осн. 1922), поводом једног од чланова који је по мајци родом са Забрежја, а који је као урбаниста био аутор ГУП-а  Београда из 1950. и аутор Новог Београда. Ради се о Милошу Сомборском.  Травелери су као студенти били активни. Они су инспирација уметницима који наступају на Ослобађању.