Видео о фестивалу “Ослобађање 2017” – 5 бина и 8 изложби на Новом Београду, Забрежју и у Шапцу

Премијерно је приказан филм о фестивалу Ослобађање 2017.  на јутјуб каналу фестивала. Фест алтернативне и авангардне музичке и визуелне уметности је одржан пети пут на 5 бина у три града уз учешће 9 бендова, 5 визуелних уметника и 8 изложби. Фест је поново био међународног карактера због сарадње са Аустријским кулутурним форумом, који је био покровитељ бубњарског џезмастеркласа Владимира Костадиновића, једног од наших најбољих музичара. Џезмастерклас је одржан у Дому културе студентски град. Био је тродневни  и почео је 7.7.2017. у 13 часова уз отварање изложбе о Травелерима.

Позив је упућен са телевизије N1, Блица и других медија.Медије је заинтересовала причао о Травелерима, који су 7.7. имали своју прву београдску презентацију кроз изложбу о овом узбудљивом дадаистичко-зенитистичком покрету који је изнедрио двојицу значајних урбаниста Јосипа Сајсла и Милоша Сомборског. Изложба је била гостујућа и иначе је део сталне поставке КЦ”Перило” на Забрежју. Разлог за избор локације је чињеница да је  аутор Новог Београда у урбанистичком смислу-травелер Милош Сомборски(аутор ГУП Београда 1950-1972), син забрешке учитељице Јулке-Евдокије Вићентијевић. Зенит часопис, у којем је активно учествовао као најзначајнији зенитистички сликар Јосип Сајсл ака Јо Клек је од 2009. године у светској дигиталној УНЕСКО библиотеци једини поред Мирослављевог јеванђеља, а о томе се недовољно зна и прича. Травелери су у својој представи из 1922. први у старој заједничкој земљи користили џез, те је изложба привукла пажњу и полазника и посетилаца.

Другог дана на “Забрешком граду-музеју на отвореном”, који се фестивалом обогаћује уметничким делима савремене уметности је у сали Дома културе била постављена велика изложба УГ “Милутин Миланковић” у склопу које је била презентована и заоставштина доктора хемије Светозара Варићака који је становао код Милеве и Алберт Ајнштајн у Цириху током студија. Светозар је био син Владимира Варићака чувеног нееуклидског математичара који је имо велики утицај на теорију релативитета и по Милутиновим речима, био професор који је пресудно утицао на избор њеоговг животног позива. Била је презентована књига Милутинова “Кроз васиону и векове” као и документација и стручни рад др Светозара Варићака. Владимирова научна заоставштина тек треба да добије своју стручну обраду и позицију у историји науке.

На спољној бини у пријатној атмосфери поред Саве на веселом тргу су наступили “J Rooter” са својим реге саундсистемом, “Молоа” у атмосферичном прогресивном рок маниру, забрањени у Орбеновцу,  и зато ватрени “У змајевом гнезду” чији наступ је спонтаним дуетом зачинио Баша из младог бенда који обећава- “Алеје Великана”(централна песма “Истина” је у видеу), стандардно и искусно прашући The Singless и на крају скачући хипхопери Ceenick&Cone.  Програм је употпунио гласни перформанс “Аћимкино кикотање”. Сценографија на спољашњој бини су била 4 платна настала на првом фестивалу Ослобађање, те је “Забрешки град-музеј на отвореном” по пети пут засијао уметношћу и позитивном енергијом.

На великој бини Дома културе, наспрам спољне, је 5 уметника: Јелисавета Вићић, Горан Ракић, Анђела Милошевић, Марија Чолић и Чеда Петровић насликало током феста 3 платна која су упила атмосферу фестивала. Давање подједнаке пажње музичким и визуелним уметницима је почетна идеја фестивала. Посебну изложбу је имала Анђела Милошевић под називом “Кругови” и Маја Миловановић “Мит о градитељу” које су се обе тематски уклопиле у овогодишњи фест. На средини велике сале је био Миксер Блекбокс “Савамала” ауторке Иване Живић Јерковић. Током феста су пројектовани Анђелин видео рад, као и Оп арт видео радови.

Трећи дан феста је на Новом Београду почео акустичарски бенд “Крилат и бео”, а завршни концерт је био права посластица за све познаваоце џез сцене. Поред Владимира је наступио контрабасиста Милош Чоловић, добитник Миша Блам награде за најперспективнијег младог музичара, који је и предводник Милош Чоловић триа, Лука Игњатовић професор џез академије у Београду и Растко Обрадовић млади тенор саксофониста који такође има свој бенд. Месец је био пун а трибине Дома културе студентски град препуне публике, која је одлично реаговала на џез комбинацију наших понајбољих музичара из две генерације.

Други део феста је одржан у Шапцу у клубу Флека. Била је то изложбено-концертна промоција фестивала и пројеката са Забрежја. Наступили су поново The SinglesS, Алеја Великана и DJ Rimedag.  Била је постављена изложба уметничких фотографија Дарка Бјелановића са “Ослобађања 2015” на којима су приказани полиедри Леонардиано музеја из Италије и са “Ослобађања 2016” са перформанса у сарадњи са Зораном Пештерцем “Човек простор” на којима је приказано јутро на забрешкој обали уз упаљену ватру.

Ослобађање је 2013. прославило 200 година од идеје Милоша Обреновића, коју је добио по слому Првог устанка на Забрежју да не бежи већ да остане и да се бори, а у Шапцу смо прославили 150 година од враћања кључева српских утврђења,које је издејствовао Миошев син, кнез Михаило дипломатским путем. Повод је чињеница да је једна од враћених утврда и шабачка.

У међувремену је за Ослобађање 2018. Милош Чоловић постао сарадник и селектор следећег мастерклас предавача у сарадњи са АКФ-ом.