Ослобађање 6 – мастерклас и концерт Renata Chicca џез пијанисте и професора импровизације

У оквиру шестог фестивала Ослобађање и четврте сарадње са Аустријским културним форумом у ДКСГ, 6. и 7. јула пијаниста и професор Renato Chicco одржаће бесплатан џез мастерклас за инструменталисте и вокалне солисте који се пријаве на oslobadjanje@gmail.com и имају више од 15 година. Мастерклас почиње 6. јула у 17ч, траје до 20ч,а 7. јула креће од 11-13ч(са нагласком на пијанисте, басисте и гитаристе) и потом од 15-17ч. Након мастеркласа, 7. јула са почетком у 21.00, биће уприличен концерт на коме ће поред Renata наступити и контрабасиста Милош Чоловић и бубњар Лука Матић, као и студенти џез одсека ФМУ Београд- Бојан Цветковић клавирски трио  са контрабасистом Давидом Гегићем и бубњаром Николом Бановићем од 20ч.

Renato  је дипломирао на Музичкој академији у Грацу и Беркли музичком колеџу у Бостону, а потом девет година живео и свирао у Њујорку. Био је члан  Lionel Hampton orchestra (1991-1992) и музички уредник и пијаниста Jon Hendrics Company (1992-1997). Свирао је са џез великанима (Lou Donaldson, Woody Show, Fredie Hubbard) у најеминентнијим клубовима(Bluenote, Birdland). Своје јединствено америчко-европско џез знање и искуство дели као професор импровизације Музичке академије у Грацу, и поделиће га са полазницима радионице Ослобађање у Београду.Најављен је интерактиван приступ, питања/одговори, демонстрација музичког материјала, групно свирање, у оквиру којег је пожељно да учесници понесу своје инструменте. Теме ће бити импровизација, вежбање слуха, језик џеза и слушање џез музике генерално. Мастерклас је отворен за све студенте музике, не само џеза.Музички уредник Ослобађања 2018. године је контрабасиста Милош Чоловић, лауерат награде Миша Блам 2017. – награде за најперспективнијег младог музичара Србије, који ће са бубњарем Луком Матићем бити пратња Ренату на концерту триа 7.јула.

Љубомир Мицић (оснивач авангардног покрета Зенит) је тврдио да је џез зенитистичка музика. Ове године ће бити презентован ликовни рад апсолвената ФЛУ Дуње Ћорломановић и Саре Милојевић о разговору из 1925. године који су водили у Паризу футуриста Tomaso Marineti и зенитиста Бранко Ве Пољански (брат Љубомира Мицића).

Идеја за будућност је да Ослобађање буде регионални омладински фестивал џез/алтернативне уметности. Претходне године у успешној сарадњи АКФ-а, ДКСГ-а и Ослобађање феста,  мастерклас је одржао Владимир Костадиновић.