“Капија слободе” у Обреновцу поводом прославе стогодишњице Победе у Великом рату

“Капија слободе” је назив музичко поетске вечери  аутора сценарија и режисера Владана Обадића( горе лево). Одржана је у ЈП СКЦ  Обреновац у недељу 11.новембра 2018.  године на стогодишњицу дана Победе у Првом рату. Учествовали су КУД” Драган Марковић” са Забрежја, КУД “Јека” из Обреновца, као и чланови МАТ-а из Обреновца.  Наступили су млади из Гимназије Обреновац и Црквени хор Обреновачке цркве. Покровитељ је била ГО Обреновац, а организатор секретар за културу  Зоран Ћорломановић.

Манифестацију су учешћем увеличали еминетни српски глумци Рада Ђуричин и Радован Миљанић, а завршни наступ свечане прославе  је имао певач Легенди, Иван Милинковић који је том приликом отпевао “Ово је Србија” уз пратњу осталих учесника.

Манифестација је понела назив “Капија слободе” по битци на Кајмакчалану, која је инспирисала Владана Обадића и била централни мотив и тема вечери. У тој битци, по ауторовим речима, Срби су након изгнанства крочили поново у своју земљу уз огромне жртве које се, по проценама крећу између 43000 и 47000.  Отуда и назив “Капија слободе”. Изведене су песме Владислава Петковића Диса, Милутина Бојића, Владислава Винавера. Током вечери у којој су глумци наступали у костимима из периода рата, на великом платну пројектоване су аутентичне фотографије Српске војске.