Октобарска награда града Београда додељена Милошу Сомборском 1968. год.

Историчарке уметности Маја Вуковић Бисерко и Ана Ранисављевић су отвориле и потом одржале стручно вођење изложбе “Авангарда, архитектура и урбанизам” у оквиру манифестације Дана европске баштине- Наслеђе и образовање у Главној галерији КЦ “Перило” на Забрежју 27.9.2020. године. Подршку пројекту Европа и колекције Перило, удружења “Перило Забрежје” и аутора Милана Катића дало је Министарство културе и информисања Републике Србије на конкурсу за музејско наслеђе 2020. године. Фотографије изложбе је урадио Дарко Бјелановић, а Ненад Аћимовић је био аутор плаката.

Фотографија аутопортрет Милоша Сомборског

У оквиру поставке у Главној галерији изложена је између више докумената и Октобарска награда Града Београда додељена архитекти Милошу Сомборском са потписом градоначелника Београда Бранка Пешића из 1968. године за “урбанистичке концепције и решења по којима се гради Нови Београд”.

Стручно вођење архитектонско урбанистичког сегмента изложбе

Милош Сомборски је био један од истакнутијих урбаниста након Другог рата. Био је аутор Генералног урбанистичког плана Београда из 1950, луке Бар, ГУП-а Титограда (сада Подгорица) из 1957. године, декан Архитектонског факултета у Сарајеву, директор Урбанистичког завода Београда итд. Као младић учествовао је у зенитистичком покрету и авангарди у Загребу. Био је син директора Српске банке Загреб, Исидора Сомборског и учитељице родом са Забрежја, Евдокије-Јулке дев. Вићентијевић. У оквиру омладинске групе Травелери (осн. 1922) био је један од важнијих чланова задужен за фотографију.

Поред Октобарске награде, у Колекцији Перило налазе се позивница на свечану доделу награда и телеграми честитки.