О нама

Забрежје је важно место за историју и културу региона и Србије. Савске обале 30 километара узводно од Београда, су на Забрежју кроз векове посведочиле устанке, утврђења, државотворне одлуке, дипломатске одлуке,битке које су важне за историју не само Србије, већ и Европе.Забрежје је било и лука-царина, место културног напретка, позитивне комуникације, саобраћајно чвориште и привредни центар кроз који се Србија, поготово у 19. веку, изграђивала и постајала модерна европска држава добијајући институције, привреду, културу и војску. Забрежје је било некада и место за уживања и забаву са 11 кафана, 2 хотела, истовремено 5 живих оркестара, па и 2 јавне куће на савском тргу.

Тим портала Забрежје, регистрованог медија IN000499 у АПР-у, уређивачки обликоване интернет странице је покренуо сајт, да би циљеви и теме којима се бави УГ”Перило Забрежје” имале адекватну презентацију и да би обрађене теме биле доступне заједници.

Одговорни уредник: Милан Катић

Лектор: Вера Катић

Фотограф:Дарко Бјелановић

УГ”Перило Забрежје” је основано 2010. са циљем(цитат):”очување и унапређење културно-историјског наслеђа Перила, Забрежја, Орбеновца и Београда.” Основ рада јесте обрада “Перило колекције” и њена презентација на низу манифестација: Дани Београда, Ноћ музеја,   Дане европске баштине и посебно регистрован ауторски бренд Ослобађање фестивал. Циљ рада су промене Забрешког града и Перила. Те две локације, по којима удружење носи име су до 2010, биле запуштене целине затрпане заборавом и ђубретом. Историјске и културолошке конотације Забрежја су биле неискоришћене до стручног рада на повезивању Перило колекције са личностима и важним периодима комуникације, одлука, борбе, трговине и сарадње на Забрежју. Колекција је сведочанство односа и прошлости.

Наш циљ је да Забрежје буде препознатљива културна и туристичка дестинација на којој ће стручно бити обрађена прошлост и едуковани посетиоци о једном од значајнијих пунктова Србије где је европски исток комуницирао са европским западом.