Представљање”Ослобађања” у клубу Флека у Шапцу 28.10.

У шабачком клубу Флека 28.10. од 22 часа ће се представити бендови Алеја Великана, The SinglesS, DJ Rimedag у музичком делу програма и забрешки фестивал Ослобађање изложбом и видео радовима у визуелном делу програма. Куб Флека се налази у центру Шапца у улици Господар Јевремова број 12. а идеја организатора је повезивања градова на Сави ради културне размене. Улаз је бесплатан.

Клуб Флека носи име по Миомиру Грујићу, легендарном оснивачу београдсkе Академије, популарном радио водитељу и диск џокеју из времена отпора који је радио Б-92 пружао Милошевићевом режиму. Био је магистар ликовних уметности. Упамћен је по емисији “Шишмиш” и као неизоставни стуб алтернативне и андерграунд београдске сцене. Прича о Флеки данас делује неопходна као идеал.

Клуб Флека успешно у Шапцу припада корпусу места у Србији, која су ретка а која негују алтернативни израз, те се сарадња између алтернативног феста Ослобађање и клуба Флека природно наметнула ове године када се и у Обреновцу и у Шапцу слави 150 година од кад је кнез Михаило издејствовао враћање кључева градова-утврђења. Ослобађање фестивал обрађује тему историјских авангарди из зенит периода између два рата, која је инспирација углавном младим уметницима. Покрет зенит је добио име по истоименом часопису аутора Љубомира Мицића, чија су 43 броја уврштена 2009. у УНЕСКО меморију света поред Мирослављевог јеванђеља, Аустроугарске депеше-објаве рата и Теслине заоставштине.

Алеја Великана је ауторски вокално инструментални састав, основан у Београду 2016.године. Свој жанр називају спид или брз – мешавина је фанки, хип хоп, ска, реге и ХЦ звукова. Тренутну поставу чине Александар Бранковић, Ена Јованов, Јована Новаковић, Никола Драгашевић, Јован Ђукић и Урош Јевтић.

The SinglesS је обреновачки бенд који предводи Милош Павловић човек који је оснивач фестивала Ослобађање и његов први музички уредник. Бенд гаји гитарски тврђи звук који карактеришу динамични рифови и препознатљив снажан Милошев глас.Своју музику виде као енергични рок-панк-гранџ. У бенду су још и Никола Црвенковић, Богдан Ристичевић и Милош Васиљевић.

Rimedag је дабстеп уметник и продуцент који је сарађивао са домаћим и страним уметницима са ЕДМ сцене чија се музика котирала у топ 50 на Beatport листи.

Ослобађање фестивал ће се представити изложбом фотографија са Забрешког града-музеја на отвореном аутора Дарка Бјелановића који је фотографисао експонате-полиедре Леонардиано музеја у комбинацији са Расутом пафамом Чеде Петровића. Фотографије су направљене на фестивалу 2015. године у оквиру којег се десила промена у туристичко-културној понуди на обали Саве, као и остварење пројекта европског помирења “вОдОм”. Посетиоци ће моћи и да науче нешто на самој изложби о историји и култури Забрежја, савског дела обреновачке општине.

Суорганизатор је Канцеларија за младе града Шапца, са којом је организација Ослобађања успоставила успешну сарадњи у идеји заједничког рада на следећем 2018. фестивалу, за који већ постоји међународни ивент- џез мастерклас у сарадњи са Аустријским културним форумом и добитником награде Миша Блам за најперспективнијег младог музичара Србије-Милошем Чоловићемc.Милош је од ове године студент контрабаса на престижној Грац џез музичкој академији у Аустрији, и биће селектор предавача на следећем Ослобађање џезмастеркласу. На Ослобађању 2017. предавач је био Владимир Костадиновић, а Милош је свирао на завршном концерту.

Више апдејтованих информација на ивенту:

https://www.facebook.com/events/135774957150177