Uspešno završen sedmi Festival “Oslobadjanje 2019”

Majstorskom radionicom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Austrijanca, bubnjara, kompozitora i aranžera, Reinholda  Schmölzera završio se 8. jula sedmi trodnevni međunarodni omladinski jazz/alternativni Festival „Oslobađanje“ . Tema radionice je bila aranžiranje, a organizator UG „Perilo Zabrežje“. Pokrovitelj radionice je bio Austrijski kulturni forum u petoj podršci festivalu.

Polaznicima radionice su se u drugom delu pridružili čuveni švedski pijanista Jacob Karlzon i profesor kontrabasa na Univerzitetu u Gracu Morten Ramsbøl, koji je i lider tria koji je prethodne noći završio koncertni deo festivala u Velikoj Sali FMU-a u podršci Ambsade Kraljevine Danske u Srbiji. Obojica su prvi put bili u Srbiji, a koncert Morten Ramsbøl Tria je bio dugo očekivani glavni događaj sedmog izdanja Festivala „Oslobadjanje“, koji je opravdao očekivanja što je publika pozdravila prisustvom i brojnim ovacijama, uprkos oluji koja je zadesila Beograd pred koncerte.

Sva trojica su učestvovala u diskusiji i odgovarala na pitanja polaznika referišući se na Mortenov „True north“ album koji je izdat 2018, a na kojem je aranžiranje za jazz kvartet i gudački kvartet napravio predavač Reinhold. Nakon koncerta 7. jula, radionica je bila prilika da se prisutni studenti i profesori jazz odseka FMU u Beogradu posavetuju i produskutuju o pojedinostima i onome šta ih zanima. Morten Ramsbøl je 6. i 7. jula održao posećene majstorske radionice za basiste i kontrabasiste u UK „Stari grad“ i za ostale jazz instrumentaliste i vokaliste u Veikoj Sali FMU Beograd. Radionice je takođe podržala Ambasada Kraljevine Danske u saradnji sa Ministarstvom kulture u Danskoj.

Festival je otvorio prvog dana Tanja Filipović quartet, čiji su članovi mlade jazz nade Srbije, studenti u Austriji: Miloš Čolović na kontrabasu, inače muzički urednik Festivala,  Katarina Kochetova na klaviru i Bogdan Đurđević na bubnjevima. Koncert je održan u UK „Stari grad“  6. jula u klavir holu. Istovremeno sa koncertom otvorena je izložba fotografija, postera sa prethodnih „Oslobadjanja“ u postavci jednog od osnivača Festivala, Milana Katića. Na fotografijama su predstavljene umetničke intervencije na zabreškom trgu – savskoj luci i izletištu Perilo u Obrenovcu, gde je Festival pokrenut. Izložene su slike nastale na rezidencijalnim boravcima vizuelnih umetnika na Festivalima iz 2016 i 2017. godine, kao i edukativni kolaž Nenada Aćimovića o omladinskoj avangardnoj grupi Traveleri (osn. 1922). Traveleri i njihova umetnost su inspiracija za jazz/alternativni Festival, koji je po kulturnom nasleđu koje ima veze sa jazzom,a koje promoviše na edukativan način različit u odnosu na ostale jazz Festivale u regionu. Ove godine edukativni segment je tekst na oficijelnom sajtu(LINK) i na wikipedii o Milošu Somborskom(LINK).

Drugi koncert prvog dana je održao madjarski Balázs Balogh quartet pod pokroviteljstvom Collegium Hungaricuma. Balazs je bubnjar koji je predstavio svoje izdanje „Borderline Inspirations“. Klavir je svirao Anil Bilgen iz Turske, kontrabas Ivar Križić iz Hrvatske a saksofon Tobias Pustelnik iz Austrije. Balazsov muzički opus podrazumeva moderan jazz izraz, ali u strogim okvirima jazza, koje muzički urednik Miloš Čolović promoviše na Festivalu.

U Velikoj sali FMU u Beogradu, drugog dana program je otvorio Matyas Bartha u podršci Austrijskog kulturnog foruma. Mátyás je vrlo traženi mađarski pijanista koji živi u Beču. Kotrabas je svirao Mátyás Hofecker iz Mađarske, a bubnjeve Oleg Markov iz Ukrajine. Mátyásov trio je zvučao utegnuto u izvedbi jazz standarda i napravio adekvatan uvod za koncert Morten Ramsbøl tria.

Sugestivnost Mortena Ramsbøla na bini i van nje, demontracija osećanja i osećaja za instrument i važnosti relacija između muzičara na bini i i muzičara i publiike, uz vrhunsko tehničko umeće je učinilo da koncert bude jedan od par najkvalitetnijih do sada na Festivalu. Jacob Karlzon je demonstrirao zašto je Steinway artist i Warner music group umetnik, a Reinhold Schmöelzer na bubnjevima je pokazao zašto ga mnogi smatraju za jednog od najboljih evropskih bubnjara/aranžera.

Zbog traženja prostora u koji će se Festival preseliti iz poplavljenog Doma kulture studentski grad i zbog finansijskih problema nastalih povodom preseljenja, najavljena likovna kolonija je privremeno odložena.

U završnoj reči organizatori su naglasili učešće umetnika iz osam zemalja Evrope i da će se Festival u budućunosti proširiti na region. Organizatori su istakli da su u budućnosti otvoreni za saradnju sa svima koji prepoznaju potencijal u podršci mladim umetnicima i zahvalili se još jednom Prijateljima Festivala koji su ga ove godine podržali.