Džezeri iz osam zemalja na omladinskom Festivalu ”Oslobađanje” 6-8. jula

Na oficijelnom sajtu www.oslobadjanje.org objavljen je program sedmog beogradskog omladinskog džez festivala „Oslobađanje“ za 2019. godinu, sa linkovima ka sajtovima izvodjača .  Organizatori su najavili tri džezmasterklasa i četiri koncerta. Učestvuju umetnici iz osam evropskih zemalja pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Danske, Austrijskog kulturnog foruma i Kolegijum Hungarikuma.  Svi programi su besplatni.

“Freeing VII” poster at University of Belgrade and Belgrade main street

Prvog dana Festivala 6. jula od 20 časova u UK ”Stari grad” (ex Parobrod) nastupiće Tanja Filipović quartet i od 21 čas Bálázs Balogh quartet. Tanja je pevačica koja će se prvi put predstaviti beogradskoj publici nakon odlaska na studije u Graz. Kontrabas će svirati Miloš Čolović, inače muzički urednik ovogodišnjeg izdanja Festivala i jedini učesnik iz Evrope na skorašnjem takmičenju kontrabasista u Americi u organizaciji International Society of Bassists. Klavir će svirati Katarina Kochetova i bubnjeve Bogdan Đurđević-svi istaknuti članovi mlađe jazz generacije.

Istog dana u 21 čas svoj novi album ”Borderline inspirations” predstavićе omladinski jazz bend Bálázs Balogh quartet pod pokroviteljstvom Collegium Hungaricuma.

Centralni program Festivala ”Oslobadjanje” je koncertno predstavljanje izdanja Morten Ramsbøl tria ”True north” na FMU Beograd u Velikoj Sali 7. jula s početkom u 21 čas. Morten je danski kontrabasista i profesor džez kontrabasa na Muzičkoj akademiji u Gracu. U triu su pored Mortena, švedski pijanista Jacob Karlzon i bubnjar, koji je album aranžirao, Austrijanac Reinhold Schmölzer. Pokrovitelj koncerta je Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu.

Matyás Bartha je zapaženi bečki pijanista, čiji trio gostuje u okviru pete podrške AKF-a Festivalu od 20 časova u Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti.

Svi koji se prijave  mejlom na oslobadjanje@gmail.com moći će da prisustvuju predavanjima Mortena Ramsbøla: kontrabas i bas( UK ”Parobrod”, 6.7. od 14h); instrumentalisti i vokalisti (FMU Beograd, Velika sala 7.7. od 14h) i Reinholda Shmölzera aranžiranje (Učiteljski fakultet (soba 25), Dobrinjska 2)

Ideja festivala ”Oslobadjanje” je da okuplja mlade evropske jazz i alternativne umetnike radi interdisciplinarnosti, medjusobne saradnje i pružanja šanse da se iskažu i razviju. To se posebno donosi na jazzmasterklas predavanja eminentnih evropskih jazz umetnika. Inspiracija za Festival je u zenitističkom avangardnom nasleđu omladinske grupe Traveleri (osn. 1922). Radovi o Travelerima su prezentovani na sajtu: http://www.oslobadjanje.org/index.php/avangarda